Plenković: Građani imaju izbor između anarhije i onih koji su za red

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u današnjoj izjavi za medije poručio je da građani imaju izbor između anarhije i neodgovornih te onih koji su za red, zaštitu zdravlja i funkcioniranje cjelokupnog sustava uz ocjenu da je subotnji prosvjed protiv covid mjera imao dominantno politički karakter.

"Naši građani imaju izbor između anarhije i neodgovornih i onih koji su za red, odgovornost, zaštitu zdravlja i funkcioniranje gospodarstva i financijskog sustava te u konačnici svih mogućih društvenih aktivnosti", rekao je Plenković.

Istaknuo je da su prosvjedi protiv covid mjera, koji su održani u subotu, imali dominantno politički karakter na kojem su se, kako je rekao,  "nacrtali" lideri različitih političkih stranaka koje nastoje profitirati na koroni, krizi, zdravstvenoj ugrozi i sl. 

Vrlo obazrivi i pažljivi u svim mjerama; neće biti obaveznog cijepljenja protiv covida

Istaknuo je da su njegova Vlada i Stožer civilne zaštite RH u borbi protiv koronavirusa "pažljivo kalibrirali mjere" štiteći zdravlje građana i poštujući njihova prava, ali i nastojali izaći u susret funkcioniranja gospodarstva te omogućili izvrsnu turističku sezonu i sl. 

Naveo je i kako su na subotnjem prosvjedu neki bili iz straha, neznanja, nedostatka informacija, ali neki i iz jasnih političkih ciljeva koji su usmjereni protiv Vlade, vladajuće koalicije i HDZ-a.

"Tu dileme nema, to je jasno kao dan. Svatko tko je to pratio vidio je vrlo čvrst i više nego čist politički predznak toga skupa", rekao je premijer.

Napomenuo je kako je to u demokracijama normalno.

"Mi smo dobro pogodili mentalitet naših ljudi i zato smo sve ovo vrijeme bili vrlo obazrivi i pažljivi u svim mjerama koje smo poduzimali kako ne bi došlo do većega otpora ili protivljenja kod dijela ljudi", ocijenio je Plenković.

Rekao je da subotnji prosvjed nije bio protiv cijepljenja, nego protiv testiranja.

"Ovo nije bio prosvjed protiv cijepljenja, ovo je bio prosvjed protiv testiranja. Svi oni koji su u subotu bili na prosvjedu su pokazali da se ne žele testirati", rekao je  Plenković i ponovio da u našoj zemlji neće biti obaveznog cijepljenja protiv koronavirusa.

Idući tjedan prijedlog izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Premijer je najavio i da će Vlada predložiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti gdje se vrlo jasno definira što je to  javnopravno tijelo, što je to predočenje dokaza te se propisuju kazne za odgovorne osobe za nepridržavanje toga zakona i važećih propisa.

Dodao je da će tekst prijedloga izmjena zakona pustiti u javno savjetovanje, na sjednici Vlade će biti idući tjedan te će u jednom čitanju biti raspravljen do kraja ove sjednice Hrvatskog sabora.

Na pitanje kako će se utvrđivati krši li se zakon u Uredu predsjednika RH ako se tamo neće pustiti nadležnu osobu, poručio da će se zakon primjenjivati na sve bez ikakvih iznimki.

"Ured predsjednika Republike Hrvatske nije nikakav vojni objekt, kao što nije Vlada niti Hrvatski sabor", kazao je.

Milanović je odbio biti domaćin večere ili ručka s Macronom

Na pitanje zašto predsjednik Republike Zoran Milanović nije pozvan na ručak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, Plenković je rekao da je Milanoviću bilo ponuđeno da bude domaćin ručka ili večere te da je to odbio.

"Milanoviću je bilo ponuđeno da bude domaćin ili večere ili ručka, to je odbio. Budući da je odbio, ja sam preuzeo da budem domaćin i večere i ručka", kazao je. Poručio je novinarima da pitaju i Ured predsjednika Republike Hrvatske zašto su odbili biti domaćini ručka ili večere francuskom predsjedniku Macronu. 
 

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti | Andrej Plenković