Imamo najveći rast otkad je Hrvatske. To pokazuje brz, snažan, kvalitetan i sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva

Premijer Plenković je kazao da je rast od 15,8 posto daleko najviša stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21 državom članicom Europske unije. Kada se promatra prva tri kvartala, dakle prvih devet mjeseci, naveo je, hrvatsko gospodarstvo je na godišnjoj razini poraslo za 10,7 posto. "Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva", naglasio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za medije govorio je o rastu BDP-a od 15,8 posto u trećem kvartalu.

"To znači da je ovo daleko najviša stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21. državom članicom Europske unije za koje zasad imamo podatke", naglasio je Plenković, dodavši da su prvi iza nas Rumunji čiji rast iznosi 8 posto.

"I što je još važnije, da vidimo vrijednost ovog rasta od 15,8 posto, je podatak da je rast na razini čitave Europske unije za treći kvartal 3,9 posto", kazao je Plenković, istaknuvši je da je rast u Hrvatskoj četiri puta veći nego što je to u ovom trenutku prosjek članica Europske unije.

Kada se promatra prva tri kvartala, dakle prvih devet mjeseci, naveo je premijer, hrvatsko gospodarstvo je na godišnjoj razini poraslo za 10,7 posto. "Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva", naglasio je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada u COVID krizi uspjela očuvati radna mjesta.

"S vrlo snažnim i brzim mjerama rekli smo - nećemo dopustiti društveni rascjep, nema socijalne frakture, ima pomoći privatnom sektoru, ima plaće za radnike u privatnom sektoru, ima načina kako da spriječimo val stečajeva i ne ugrozimo egzistenciju naših obitelji. I to smo i napravili i za to smo platili cijenu od -8 posto pada BDP-a u prošloj godini", naveo je Plenković.

Rekao je da je Vlada u 2021. godini mudrim upravljanjem svim aspektima koronakrize – zdravstvenim, ekonomskim i financijskim, te osiguravanjem izvrsne turističke sezone, našla balans koji je omogućio da je Hrvatska u investicijskom kreditnom rejtingu, da ima izvrsnu reputaciju na međunarodnim i domaćim financijskim tržištima i da pritom u prvih 9 mjeseci ima rast od 10,7 posto. "Učinit ćemo maksimalne napore da taj rast u ovoj godini bude minimalno 9 posto",  poručio je Plenković.

Bit ćemo među prve tri članice Europske unije po visini rasta BDP-a u 2021.

Naveo je da je rastu od 15,8 posto, očekivano pridonio izvoz roba i usluga, koji je povećan za 48,8 posto, a najviše se odnosi na turističku sezonu. Kada gledamo visoki rast osobne potrošnje, kazao je premijer, on je 18,2 posto u drugom i 16 posto u trećem kvartalu, što je, dodao je, najviše od davne 1996. godine. Rekao je i da je obujam industrijske proizvodnje u trećem kvartalu bio viši za 3,3 posto, promet u trgovini na malo 19,7 posto, obujam građevinskih radova 7,6 posto, dok je broj dolazaka stranih turista veći je za 91,9 posto i njihovih noćenja za 72,5 posto. 

"Kad sve ocijenimo, možemo reći da smo na dobrom putu i da se hrvatsko gospodarstvo munjevito oporavilo. Bit ćemo sigurno među prve tri članice Europske unije po visini rasta BDP-a u 2021. godini", naglasio je Plenković. Mislim da je to odlično, ocijenio je,  s obzirom na sidro i smjer koji imamo, a to je ispuniti kriterije za članstvo u europodručju i postati članica eurozone 2023.

"Sve ovo je zajednički napor Vlade, poduzetnika i građana. Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovno za koji mjesec i da u cijelosti ocijenimo uspjeh u ekonomskom smislu ove 2021.", zaključio je Plenković.

Predsjednik Vlade odgovarao je i na pitanja novinara o aktualnim temama.

Podržat ćemo izvješće DORH-a

Upitan ima li Zlata Hrvoj Šipek podršku s obzirom da je Antikorupcijsko vijeće odbilo izvještaj i zatražilo njezinu smjenu.

"Ne znam što su oni kazali. Na dnevnom redu je izvješće o radu Državnog odvjetništva za 2020., ono se raspravlja danas, glasat će se i mi ćemo ga podržati, pa samim time i nju", kazao je Plenković na konferenciji za medije, dodavši i da će odbiti oporbenu inicijativu o opozivu glavne državne odvjetnice.

Na pitanje da oporba traži i njegovu ostavku zbog pritiska na DORH u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, premijer je rekao: "S njima smo se poigravali na aktualnom satu, ako treba ponovno, možemo opet". 

Upitan ima li osnove za širu istragu vezano za optužbe osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića da je potplaćivao 50 sudaca, Plenković je kazao kako je pročitao tu informaciju te da će to provjeravati oni koji su nadležni.

"Sigurno neću ja kao predsjednik Vlade, postoje DORH, Uskok, policija, pa neka rade svoj posao. Ako netko kaže javno da je potplaćivao 50 sudaca, a to nije baš nešto normalno i zakonito, sigurno će netko tko je za to zadužen provjeriti o čemu se radi. Pretpostavljam, ne diktiram i ne naređujem i nisam državni odvjetnik", poručio je premijer.

Što se tiče ostavke ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića, Plenković je ustvrdio kako su primili na znanje tu informaciju.

Kupnja aviona je velik iskorak, cijena je fantastična

Što se tiče kritika zbog kupnje borbenih aviona Rafalea naspram drugih prioriteta, poput zdravstva, naglasio je kako zdravstveni sustav funkcionira te da ga korona nije dovela na rub funkcionalnosti. 

"Kod nas su zdravstvene usluge dostupne i u usporedbi s nekim drugim sustavima gotovo pa besplatne", rekao je te poručio kako, što se tiče investicija u druge sektore, Vlada brine o svemu.

"Ne možemo zauzeti neki parcijalni stav kao što mogu neki drugi akteri koji brinu samo o jednoj interesnoj skupini", istaknuo je.

Plenković je ustvrdio kako kupnja aviona predstavlja velik iskorak - riječ je o najmodernijoj tehnologiji, a predstavlja i suradnju Francuske i Hrvatske, doprinos jačanju europske obrane i temi strateške autonomije na razini EU te kapacitet odvraćanja u smislu pomisli bilo koga da ugrožava naše granice.

"To je toliko snažan i velik iskorak da što se tiče Hrvatske vojske, možemo biti jako zadovoljni. Mislim da je to fenomenalan iskorak i da je to iskorak koji se čekao 30 godina. Nisam čuo ni od koga tko se time bavi stalno niti trunku nezadovoljstva", rekao je.

Generalni komentar "mogli smo dati pare i za nešto drugo" - dajemo ih, poručio je premijer.

Dodao je kako se financiranje aviona odvija kroz nekoliko godina bez da se ugrozi deficit te ocijenio kako je taj proces toliko "pažljivo kalibriran i proveden da možemo biti ponosni".

Milanović bio na sastanku s Marconom, smiješno je da se sad javlja

Vezano za kritike da cijena aviona porasla, što je predsjednik Republike Zoran Milanović nazvao skandalom, Plenković je rekao: "Ako je jučer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira? Malo mi je to smiješno".

Pojasnio je kako se PDV na nešto što je rabljeno ne plaća, plaća se na komercijalni dio, ali to država plaća sama sebi. Što se tiče indeksacije cijena kroz godine u otplatama, to je ocijenio normalnim.

"Tu nema ništa novoga, sve je to bilo iskomunicirano, samo to ljudi ne žele čuti", kazao je i ustvrdio kako je cijena fantastična za proizvod koji dobivamo. 

"Kad uđete u detalje, onda umjesto riječi 'skandal' možete koristiti riječ 'čestitamo', 'bravo', 'zahvalni smo', pogotovo ako imate neke kompetencije u području obrane i sigurnosti", istaknuo je Plenković.

Na komentar da s Milanovićeve istovremene konferencije za medije stižu kritike kako ga nitko nije konzultirao oko strateškog ugovora za obranu i da je to "čisti privatluk", premijer je rekao kako ne zna da ima pressicu, niti ga briga što govori.

"Bio je jučer na sastanku s Macronom, podržao je kupnju aviona. Strateško partnerstvo je dokument koji je potpisala Vlada i francuski predsjednik. Dobio je dokument, pripremu i informaciju. Smiješno je da se javlja nakon sastanka i nešto grinta. Trebao bi biti sretan", poručio je Plenković.

Ocijenio je kako svatko lovi neki mali medijski prostor, ali da ga treba loviti pametno.


Izvor: Vlada/Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković