Marić za Dnevnik Nove TV: Javnoj službi i administraciji treba sveobuhvatni zakon o plaćama

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV.

Rekao je da su reakcije poslodavca i sindikata na rast BDP-a od 15,8 posto u trećem kvartalu očekivane. „Iako mislim da i jedna i druga strana, a tako i Vlada, više nego može biti zadovoljna s okolnostima koje imamo", naglasio je Marić.

Kazao je da Hrvatskoj javnoj službi i administraciji treba sveobuhvatni zakon o plaćama. „Što se tiče povećanja i daljnjih koraka - o tome ćemo razgovarati. Mislim da Hrvatska treba konačno krenuti onim smjerom da se jednako vrednuje rad, a ne pozicija", dodao je.

Kada je u pitanju ukidanje parafiskalnih nameta, ministar je rekao da to isto treba biti u fokusu.

"Oporavak praktički dosežemo, sada se treba fokusirati na održivi gospodarski rast i njega možete imati sa  i administrativnim i poreznim i neporeznim rasterećenjem i raznoraznim strukturnim iskoracima koji će dići tzv. potencijalni rast", objasnio je.

Na Crni petak bilo 732 milijuna kuna vrijednosti fiskaliziranih računa

Kazao je da je ove godine na Crni petak bilo 732 milijuna kuna vrijednosti fiskaliziranih računa, što je više nego 2020. godine. Dodao je da  je u 13. kolovoza 2021. bilo 980 milijuna kuna vrijednosti fiskaliziranih računa, što je najviše u ovoj godini. "Ova razina je na istoj razini kao i Crni petak 2019. godine", naveo je.

Potreban je i plan u zdravstvenom sektoru i njega treba dati ministar Vili Beroš, kazao je Marić. "Godina se primiče kraju, sve što smo dogovorili s veledrogerijama smo i ispunili. Samo po sebi se nameće zaključak da će trebati napraviti strukturnu reformu na rashodnoj strani", dodao je.

Marić je pojasnio i da će cijena borbenih aviona Rafalea na kraju iznositi 999 milijuna eura.

"Svi koji su nudili ono što smo tražili su iskazali cijene na tadašnji dan - govorimo o siječnju 2020. godine. Razumljivo je da određeni materijali, radna snaga i sve skupa vezano uz to, tada iskazano u fiksnom iznosu, ali tijekom vremena od početka pa do kraja isporuke do kada je moguće da se ugradi odredba i klauzula o mogućoj indeksaciji ako dođe do korekcije cijena materijala i ljudske snage. To je samo jedan dio.  Najvažnija poruka građanima – mi plaćamo PDV u svoj proračun“, naveo je ministar.

PDV na higijenske potrepštine – Nije sve uvijek u porezima

Upitan je i pokrenutoj peticiji za niži PDV na higijenske uloške. "Puno prije nego li se to odvijalo u Saboru, ta je inicijativa došla do mene“, rekao je, dodavši da je održao i nekoliko sastanaka na tu temu. 

„Ne govorimo samo o cijeni, PDV-u higijenskih potrepština za žene, djevojke i djevojčice, nego govorimo i o široj situaciji. PDV može biti jedna od mogućnosti. Prijedlog, ne ovaj oporbe jer se odnosi samo na PDV, onaj koji je meni došao jest da u razgovoru i dogovoru s trgovcima, ako bi se taj novac iskoristio i za primjerice edukacije - da se djevojčicama i dečkima poveća obrazovanje po tom pitanju ili da se jednostavno gleda u sferu socijalne i obrazovne politike - da se iz proračuna dotira za one koji su u potrebi da im se opskrbe higijenske potrepštine. To je inicijativa o kojoj mi već dulje vremena razgovaramo. Znam da je najlakše skrenuti u porezni sustav, ali nije sve uvijek u porezima“, zaključio je ministar Marić. 
 
Izvor: Nova TV/Vlada 
 
 

Pisane vijesti | Zdravko Marić