Predsjednik Vlade Plenković u službenom posjetu Ukrajini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravit će u službenom posjetu Ukrajini, u Kijevu i Lavovu, 8. i 9. prosinca 2021. godine.
 
Dvodnevni službeni posjet će imati snažnu političku, gospodarsku, kulturnu i znanstvenu dimenziju. Premijer Plenković sastat će se s ukrajinskim državnim vrhom – predsjednikom Zelenskim, premijerom Šmihalom i predsjednikom parlamenta Štefančukom. Tijekom susreta s predsjednikom Ukrajine potpisat će Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine.

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovat će na otvorenju Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma na kojem će biti vrlo brojno hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u organizaciji HGK, a otvorit će i Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka.

Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, premijer Plenković otputovat će u Lavov gdje će posjetiti Ukrajinsko katoličko sveučilište i održati predavanje o budućnosti Europe, a sastat će se i s gradonačelnikom Lavova.

Predviđeno je i polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike i sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Ovaj posjet prati snažno gospodarsko izaslanstvo, a planirano je održavanje i druge sjednice Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između hrvatske i ukrajinske vlade.

90-ak hrvatskih gospodarstvenika iz 59 tvrtki, najviše iz područja farmaceutske i IT industrije, poljoprivrede i turizma, sudjelovat će na forumu na kojem se s ukrajinske strane očekuje 170 gospodarstvenika iz oko 150 tvrtki.

Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
 
  
Program:
 
Srijeda, 8. prosinca, Kijev:
 
9.45                 Svečanost dočeka predsjednika Vlade Plenkovića u zračnoj luci Borispil
 
10.30               Dolazak predsjednika Vlade Plenkovića u ured predsjednika Vlade Ukrajine Denisa Šmihala (M. Hrushevskoho str. 12/2)
 
                        Foto prigoda u predvorju
 
                        Sastanak dvojice predsjednika vlada
 
Razgovori dvaju izaslanstava
 
11.50               Svečanost polaganja vijenca na grob Neznanog vojnika u Parku vječne slave
 
                        Polaganje cvijeća na spomenik Gladomora u Ukrajini
 
13.55               Dolazak predsjednika Vlade u Ured predsjednika Ukrajine (Bankova str., 11)
 
14.00               Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića i predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog
                       
                        Potpisivanje Deklaracije o europskoj perspektivi Ukrajine
 
                        Izjave za medije predsjednika Vlade Plenkovića i predsjednika Ukrajine Zelenskog (jezik: hrvatski i ukrajinski, uz konsekutivni prijevod)
 
15.00               Sastanak predsjednika Vlade Plenkovića s predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Štefančukom (zgrada Vrhovne Rade, Gruševskog 5)
 
16.30               Otvorenje Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma (Kijevski međunarodni kongresni centar Parkovy, 16a Parkova road)
 
                        Obraćanja predsjednika Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Gennadija Čižikova, predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, predsjednika Vlade Ukrajine Denisa Šmihala i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića
 
17.45               Otvorenje Centra za hrvatski jezik i kulturu (Kijevsko nacionalno sveučilište Taras Ševčenko, Volodimirska 60)
 
19.30               Susret predsjednika Vlade Plenkovića s hrvatskom zajednicom u Ukrajini, hrvatskim gospodarstvenicima, sudionicima Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma i njihovim ukrajinskim gostima (Hotel Hyatt, Ballroom)
 
                        Uručenje posebnog priznanja, Reda Kneza Sv. Vladimira Velikog, krstitelja Kijevske države, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću
 
 
Četvrtak, 9. prosinca, Lavov:
 
10.30               Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na Ukrajinsko katoličko sveučilište (Kozlenytska 2a)
 
10.45               Predavanje predsjednika Vlade Plenkovića pod nazivom "Budućnost Europe"
 
12.00               Radni ručak s predstavnicima poslovne zajednice
 
13.45               Polaganje svijeće na spomenik Nebeskoj stotini na Središnjem groblju Ličakiv (Miečnikova 33)
 
13.55               Polaganje cvijeća na spomeniku Hrvatima poginulima u Prvom svjetskom ratu
 
14.10               Susret predsjednika Vlade s profesorima i studentima kroatistike, predstavnicima udruga "Bula Hrvatska" i "Hrvatski klub" (zgrada Udruge "Bila Hrvatska", Pridvalna st. 4)
 
15.00               Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Gradsku upravu Grada Lavova
 
                        Upisivanje u Zlatnu knjigu
 
15.10               Sastanak s gradonačelnikom Grada Lavova Andrijem Sadovijem
 
                        Foto prigoda
 
 
                        Završne izjave za medije predsjednika Vlade
 
 
 
 

Najave