Beroš za HTV: Potvrđen 51 slučaj zaraze omikronom, apeliram da sva okupljanja budu u skladu s epidemiološkim mjerama

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako su brojevi novozaraženih nešto veći nego što je očekivao, ali ipak Hrvatska nije otok i sve ovo što se događa u Europi doći će i u Hrvatsku.

"Ono što je činjenica da je vrlo vjerojatno, da je ovaj broj posljedica određenih okupljanja, ali ipak mislim da omikron varijanta u ovom trenutku ne dominira", rekao je Beroš gostujući večeras u središnjem Dnevniku HTV-a.
 
Dodao je kako je u Hrvatskoj trenutno potvrđen 51 slučaj zaraze omikronom.
 
"Nešto u Zagrebu, nešto u Dalmaciji, dakle, rasti će taj broj sljedećih dana. I ono što je potpuno jesno, gledajući po drugim zemljama, da se zaraza rapidno širi novom varijantom. To samo naglašava potreban oprez pri okupljanjima koja nam predstoje ovih dana, ali isto tako i potrebu da se docijepimo tzv. pojačivač dozom cjepiva ili booster dozom, jer je već sada dokazano da je zaštita nakon te dodatne doze prema novoj varijanti još i veća", naglasio je ministar Beroš.
 
Apeliram i molim da sva okupljanja budu u skladu s epidemiološkim mjerama
 
Beroš je istaknuo kako će se pojačati testiranja na novu varijantu virusa.
 
"Apeliram i molim da sva okupljanja budu u skladu s epidemiološkim mjerama. Ako su ona vani, situacija je nešto povoljnija, ali ako su okupljanja u zatvorenim prostorima, onda treba reći da održavanje distance i nošenje maski po potrebi, često prozračivanje su doista stvari koje nam neće toliko omesti zabavu, ali mogu doprinijeti poboljšavanju zdravstvene situacije", kazao je.
 
Naglasio je kako očekuje porast novooboljelih u drugoj polovini, odnosno sredinom siječnja, jer virus ne poznaje granice.
 
Hrvatska se dobro pripremila i spriječila nagli ulaz omikrona
 
Ministar je poručio kako se Hrvatska dobro pripremila, jer je prva zemlja Europske unije koja je odredila određene mjere na granicama s oprezom za ulazak novog soja virusa.
 
"S tim smo spriječili njegov nagli ulaz i sad imamo jedan vremenski interval u kojemu možemo promatrati što se događa u drugim zemljama glede porasta broja hospitaliziranih, porastom novozaraženih osoba, te možemo pripremiti naš zdravstveni sustav za ono što nam slijedi", dodao je.
 
Nedostaje nam malo ta doza procijepljenosti
 
Ministar je rekao kako nam prijeti i pet val pandemije.
 
"Ako se dogodi da ove godine imamo značajnu pojavu gripe, to bi mogla biti komplicirana situacija za zdravstveni sustav. No, moram reći da se ne bojim za zdravstveni sustav, iako smo pred velikim izazovima. Liječnici i ostali djelatnici već dvadeset mjeseci neprekidno rade i moram reći da smo svi skupa preopterećeni, ali svakako ćemo naći snage i mogućnosti pružiti i dalje ovako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Nekad u šali znam reći - imamo svega, ali nam nedostaje malo ta doza procijepljenosti", istaknuo je Beroš.
 
Dodao je da je stopa procijepljenosti u Hrvatskoj veća, sigurno bi i ovaj sljedeći val donio manji broj hospitalizacija i manji broj teško oboljelih slučajeva. 
 
U demokraciji je legitimno imati drugačije mišljenje, ali nije dobro nekoga dovoditi u zabludu
 
"Već smo nakon jučerašnjeg Znanstvenog savjeta dali naputak da se apelira na sve zdravstvene djelatnike da prime dodatnu booster dozu, koja bi ih trebala čuvati od ove nove omikron varijante. To je od iznimne važnosti", poručio je.
 
Beroš je komentirao podijeljenost političara, građana, ali i znanstvenika oko pandemije i cijepljenja.
 
"U demokraciji je legitimno imati drugačije mišljenje, ali kad određenim poluistinama ili čak lažima nekoga dovodimo u zabludu ili manipuliramo s nekim - to apsolutno nije dobro. Upravo stoga je znanost da se propituje, ali znanost je u ovom trenutku kao i struka jasno definirala okolnosti. A to je da bolest koju imamo je smrtonosna bolest, te da imamo preventivu, a to je cijepljenje. Svakim danom se razvijaju novi lijekovi, što je sjajna mogućnost, no preventiva je uvijek najbolja. A ona je u ovom trenutku cijepljenje", naglasio je.
 
Ministar je rekao i kako Hrvatsku iduću godinu očekuje zdravstvena reforma.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš