Hrvatska ima rekordan broj potvrđenih slučajeva, temeljni način zaštite je cijepljenje

Premijer Plenković kazao je da Hrvatska danas ima rekordan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije i to 8587, dodavši da ovi brojevi pokazuju da se novi soj virusa omikron širi Europom te je vjerojatno već sad izrazito prisutan i u Hrvatskoj. Ponovio je da je temeljni način zaštite cijepljenje. "Još jednom, nedvojbeno i jasno pozivam sve naše sugrađane koji se nisu cijepili da se cijepe, a one koji su primili dvije doze da se cijepe trećom", naglasio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom dijelu današnje, 94. sjednice Vlade osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema. 

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, premijer je kazao da Hrvatska danas ima rekordan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije i to 8587, što je oko 50 posto više nego prošloga tjedna i dva puta više nego prije dva tjedna. 

Dodao je da ovi brojevi pokazuju da se novi soj virusa omikron širi Europom te je vjerojatno već sad izrazito prisutan i u Hrvatskoj.   

Plenković je podsjetio je da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa, upozorivši da posebno veliki porast bilježi Splitsko-dalmatinska županija koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, gdje je broj slučajeva tri puta veći nego prije dva tjedna. Dodao je da je svaki peti slučaj u Hrvatskoj ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu. 

"Porast koji vidimo u brojnim europskim zemljama, a koji se sada nazire i kod nas, je još jedno upozorenje o važnosti korištenja i kombinaciji svih mjera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegova širenja", naglasio je premijer.  

Pozivam sve naše sugrađane koji nisu cijepili da se cijepe

Ponovio je da je temeljni način zaštite cijepljenje. "Još jednom, nedvojbeno i  jasno pozivam sve naše sugrađane koji nisu cijepili da se cijepe, a one koji su primili dvije doze da se cijepe trećom, koja će pojačati antitijela i imunitet", kazao je Plenković. 

Izvijestio je da je 66 posto odraslih cijepljenih jednom dozom, 63 posto cijepljenih je s dvije doze, a 543 tisuće je onih koji su primili treću dozu. 

Premijer je ponovio da je Vlada osigurala više nego dovoljno cjepiva. 

Smatra da je cijepljenje važno za starije građane, osobito one koji imaju više od 60 godina, kazavši da svaki četvrti sugrađanin stariji od 65 godina, nažalost još nije cijepljen, a među njima je čak 180.000 onih koji nisu primili ni jednu dozu, dok je 37.000 primilo samo jednu dozu.

"Oni su u riziku od teškog oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem", poručio je Plenković. 

Naglasio je da je omikron zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma te se zbog toga i brže širi. Još jednom je pozvao na pridržavanje osnovnih mjera zaštite - distance, prozračivanja i nošenja maske, kao i na cijepljenje jer je kombinacija mjera, smatra premijer, najbolja zaštita za sebe i druge. 

Upozorio je i da veći broj zaraženih dovodi do većeg broja hospitaliziranih.

"Stožer civilne zaštite ima zadaću razmotriti novu situaciju kako bi vidjeli koju vrstu mjera eventualno mogu poduzeti, a o tome će sljedećih dana donositi odgovarajuće odluke", zaključio je Plenković. 

Restrukturiranje Đure Đakovića važno za ovu hrvatsku kompaniju 

Od ostalih tema, premijer je izdvojio sastanak s članovima Uprave tvrtke Đuro Đaković s kojima je razgovarao o Programu restrukturiranja ove tvrtke, kojeg je odobrila Europska komisija krajem prosinca. 

"Smatramo da je to vrlo dobro i da su na taj način stvoreni preduvjeti održivog funkcioniranja ove za Hrvatsku važne kompanije", poručio je Plenković. 

Predsjednik Vlade podsjetio je i na jučerašnji sastanak s predstavnicima sportskih saveza, kazavši da se svi zajedno rade na rješenju koje će omogućiti kvalitetno financiranje hrvatskoga sporta. 

Rast BDP-a u 2021. bit će dvoznamenkasti 

Premijer Plenković se osvrnuo i na gospodarsku situaciju, podsjetivši na procjenu po kojoj će rast u 2021. godini biti minimalno oko 9 posto. 

"Sada ovi brojevi koje smo vidjeli i u pogledu fiskalizacije tijekom prosinca i ostalim indikatorima ukazuju da možemo biti malo optimističniji i da će rast BDP-a u 2021. sigurno biti dvoznamenkast", istaknuo je.   

Premijer smatra da je to rezultat Vladine politike očuvanja radnih mjesta i dobre pripreme turističke sezone. 

Naglasio je da to što idemo prema viskom rastu, jednom od najvećih unutar Europske unije, pokazuje da je Hrvatska u stanju ekonomski se opraviti i vratiti na putanju od prije Covida.  

S obzirom na bolje ostvarenje prihoda proračuna i hrvatsku ambiciju ulaska u europodručje, premijer očekuje da će deficit će biti manji od planiranog, i to ispod četiri posto BDP‑a.

Kazao je i da će javni dug biti smanjen za oko četiri postotna boda na 83 posto BDP‑a. Naveo je i da je vrijednost fiskaliziranih računa za 5 posto bolja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 

"Možemo svi u Hrvatskoj biti zadovoljni, i s poboljšanim kreditnim rejtingom i s jasnom putanjom ostvarenja naša dva strateška cilja dublje integracije, a to su Schengen i europodručje", rekao je Plenković. 

Želimo da se dinamizira proces obnove 

Najavio je i da će se danas na sjednici donijeti Informacija  o objavi javnih poziva koje se tiču obnove Banovine, kazavši da Vlada želi da taj proces dinamizira.

"Ta jedna kombinacija strateških ciljeva, žilavosti gospodarstva, pravodobnih mjera i ubrzavanja procesa obnove bit će temeljni okviri djelovanja Vlade u 2022. godini", poručio je premijer Plenković.Pisane vijesti | Andrej Plenković