Ćorić: Vlada će iskoristiti sve alate za zauzdavanje rasta cijena energenata

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da će Vlada iskoristiti sve alate koji joj stoje na raspolaganju kako bi zauzdala rast cijena energenata, a da je jedan od njih i visina porez na dodanu vrijednost.

„Iskoristiti ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju a jedan od njih je visina poreza na dodanu vrijednost koji je u ovom trenutku za plin 25 posto, a na struju 13 posto, dakle postoji manevarski prostor”, rekao je Ćorić uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na pitanje kako će reagirati Vlada na rast cijena energenata.
 
Odbacio je nagađanje da bi opskrba plina mogla doći u pitanje navodeći da je Hrvatska u odnosu na većinu europskih zemalja u specifičnoj poziciji, a to je da ima alternativne dobavne pravce.
 
„Izgradnjom LNG-a na otoku Krku Hrvatska je sebi priskrbila sigurnu opskrbu plinom u bilo kojem trenutku i to je nešto što nas definitivno izdvaja u odnosu na većinu”, kazao je Ćorić istaknuvši značaj tog projekta.
 
O rastu cijena goriva rekao je kako ohrabruje činjenica da na referentnim platformama naredni tjedni i mjeseci trebali bi donijeti stagnaciju i smanjenje cijena no, ističe, ukoliko dođe do daljnje eskalacije sve su opcije otvorene.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti