Grlić Radman o predsjednikovim izjavama: To je nečuveno u međunarodnim odnosima

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini "mora zvati gotovo svakog ministra“ drugih država i ispričati im se. 

"Zgroženi smo. Ja kao ministar sad imam doista velik teret i odgovornost zbog veleposlanika koji su me opsjedali i traže što i kako reći, kako komunicirati“, kazao je Grlić Radman novinarima. 

Ja moram zvati gotovo svakog ministra, naglasio je, i ispričavati se, govoriti da nije službena politika vlade to što je rekao Milanović.

Naveo je da u Ukrajini navodno postoji inicijativa da se hrvatskog predsjednika proglasi 'nepoželjnom osobom". 

Mislim da hrvatska država ne zaslužuje takvo ponašanje predsjednika, nastavio je Grlić Radman, hrvatska država koja je stvorena krvlju hrvatskih branitelja, koju je vizionarski vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji bi se sigurno okretao u grobu kad bi slušao takav narativ Milanovića. 

Ministar smatra kako se radi o pokušaju "destabilizacije hrvatske vlasti“ koji je donio "veliku reputacijsku štetu“ u međunarodnoj zajednici.

Naglasio je kako Ukrajina nije prva država s kojom je Milanović uspio "posvađati“ Hrvatsku, jer su zbog njegovih izjava hrvatski veleposlanici pozivani i u Bugarskoj, Austriji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.

Umjesto takvog djelovanja, Grlić Radman od predsjednika očekuje "konstruktivnu politiku, onu koja će promovirati mir, stabilnost i suradnju, slati pozitivne afirmativne poruke, kojom će se surađivati s kolegama i kolegicama predsjednicima i koja će pridonositi daljnjoj afirmaciji hrvatske vanjske politike.

Grmoja se ne bavim ničim osim sramoćenja

O zahtjevu za skidanjem imuniteta, Grlić Radman je kazao da je riječ o staroj priči koja Sabljaku nije smetala dok je bio državni tajnik te najavio da će se zakonskim izmjenama omogućiti vođenje kaznenog postupka protiv ministara za koruptivna djela bez prethodnog odobrenja Vlade Republike Hrvatske.

„Nakon što je Sabljak smijenjen i nakon što je Most izbačen iz koalicije, krenulo se s nekom pričom koja se stalno povećavala kao gruda snijega”, rekao je ministar, podsjećajući da je Uskok u kolovoz 2021. Sabljakovu prijavu odbacio kao neosnovanu.

„Sabljak je politički izmanipuliran od Grmoje koji se ne bavim ničim osim sramoćenja. Riječ je o nevjerojatnoj montaži i konstrukciji određenih rečenica koje samo žele stigmatizirati i defamirati članove hrvatske vlade i njezinog predsjednika, a što je skandalozno. To je trakavica”, smatra Grlić Radman.

Kazao je i da je o tom slučaju govorio i pred Antikorupcijskim vijećem kojim predsjeda Grmoja nakon čega su i oni koji su bili skloni Grmoji posumnjali u njegove optužbe.

„Ovdje govorimo da jedan čovjek ignorira trodiobu institucija vlasti. On se postavlja kao istražitelj, tužitelj, policajac, a htio bi donijeti i odluku kao sudac. Žao mi je da je Sabljak tako izmanipuliran u istoj farsi... Grmoja se služi i manipulira alatima i modelima kakve smo vidjeli ranije u hrvatskoj prošlosti za vrijeme bivše države”, izjavio je Grlić Radman.

Dodao je i da će izmjenama Zakona o vladi omogućiti vođenje kaznenog postupka protiv člana vlade za koruptivna djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti bez prethodnog odobrenja Vlade RH te podsjetio da je protiv Sabljaka pred nadležnim sudom pokrenut postupak zbog teške povrede službe dužnosti.

Na upit treba li mu ukinuti imunitet, Grlić Radan je poručio kako će učiniti sve kako propisuje zakon. „Nemam problema s tim”, zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman