Ministri Aladrović i Fuchs uručili 20 ugovora za unaprjeđenje vrtićkog i predškolskog odgoja

Dvadeset ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za unaprjeđenje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, vrijednih 45 milijuna kuna, uručili su u četvrtak ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

ugovori dodijeljeni su korisnicima iz cijele Hrvatske, a dobivenim sredstvima educirat će se 368 stručnjaka različitih zanimanja u odgojno-obrazovnom radu.

Ministar Aladrović istaknuo je da predano, u suradnji s drugim ministarstvima i resornim tijelima, rade na provođenju EU Socijalnog fonda iz kojeg su došla sredstva.

"Snažna poruka iz perspektive sadašnjeg i budućeg financijskog okvira upravo je upućena prema našim najmlađima. Dodjelom ugovora dodatno investiramo 45 milijuna kuna u naše najmlađe kroz 20 ugovora, to čini samo jedan fragment u ukupnim investicijama", kazao je ministar.

Izrazio je zadovoljstvo što projekt u sebi veže tri prioritetne osi EU Socijalnog fonda, primjerice, pozitivni utjecaj na zapošljavanje, zapošljavanje žena, kvalitetnije socijalno uključivanje djece vrtićke dobi i sudjelovanje u programu obrazovanja najmlađih.

Ministar Aladrović je rekao da smo u fazi privođenja kraju jednog višegodišnjeg financijskog okvira i da možemo biti zadovoljni s podacima jer je ugovorenost iznad alokacije sredstava.

"Sam proces programiranja je u punom jeku za sljedeći financijski okvir, a kvalitetna međuresorna suradnja još će se dodatno unaprijediti",  istaknuo je.

Ministar Fuchs zadovoljan unaprjeđivanjem sustava za kvalitetniju brigu

Ministar Fuchs izrazio je zadovoljstvo što se cijeli sustav odgoja i obrazovanja, od najranije, predškolske dobi, unaprjeđuje na ovaj način te omogućuje kvalitetniju brigu i obrazovanje vrtićkoga tipa.

"Imamo jednu vrlo dobru sinergiju unutar Vlade. Kroz nadogradnju smo osmislili izgradnju i proširenje vrtićkih kapaciteta na području cijele Hrvatske. Bitno u čitavoj reformi je da svi krenu u predškolu, u ovom trenutku nemamo takvu situaciju. Želimo do 2026. godine imati obuhvat djece minimalno 90 posto na cijelom teritoriju Hrvatske", naglasio je.

Upozorio je da u Hrvatskoj postoji oko 40 općina koje nemaju niti jedan vrtić, a ulaganjem 1,6 milijardi kuna navodi da će riješiti problem vrtićkog smještaja i početak rada predškole.

Najavio je i zakonske promjene u predškolskom odgoju te je izrazio nadu da će sljedeće godine krenuti s elektronskim upisom u vrtiće.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar istaknuo je da su EU fondovi u pet godina promijenili Hrvatsku na bolje.

"Iz Socijalnog fonda se financiraju i aktivne mjere politike zapošljavanja te aktivnosti koje za cilj imaju pružanje socijalnih usluga za starije i nemoćne osobe, tako da smo do sada ugovorili kroz cijeli operativni program oko 2000 ugovora ukupne vrijednosti preko 12 milijardi kuna", kazao je Lončar.
Kroz različite programe u sustavu je prošlo skoro 150.000 osoba, rekao je, dodavši da njihov sustav dosta dobro funkcionira.

Naglasio je da će pomoću tih 20 ugovora educirati i usavršiti 368 stručnjaka različitih zanimanja u odgojno-obrazovnom radu, a koji će skrbiti za 1537 djece.
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Josip Aladrović