Vučković: Poljoprivredna proizvodnja raste unatrag pet godina

Poljoprivredna proizvodnja ne pada, nego raste, podaci za prvih 11 mjeseci prošle godine govore da su značajno rasli i uvoz i izvoz, ali je izvoz rastao brže, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Hrvatskom saboru.

„Poljoprivredna proizvodnja ne pada, nego kontinuirano raste posljednjih pet godina, po procjeni Državnog zavoda za statistiku, u 2021. rasla je po stopi od 8,1 posto“, navela je ministrica u raspravi o Strategiji poljoprivrede do 2030.

Vučković je odbacila kritike oporbe, istaknuvši kako imamo pozitivne pomake u vanjsko-trgovinskoj bilanci, da podaci za prvih jedanaest mjeseci 2021. govore da su značajno rasli i uvoz i izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali je izvoz rastao brže.

 „Deficit se neće smanjiti odjednom, čarobnim štapićem, smanjivat će se ulaganjem u konkurentnost i produktivnost“, naglasila je.

Ostvarivim drži cilj zacrtan u Strategiji da se do 2030. vrijednost poljoprivredne proizvodnju poveća sa 20 na 30 milijardi kuna godišnje.

Godišnji rast prosječno oko 4 posto

Taj cilj predviđa rast između četiri i 4, 5 posto u prosjeku godišnje, kazala je ministrica, podsjetivši da je Vlada i ranije odgovarala na izazove, pa i na posljednji energetski šok.

 U Vladinom paketu osmislili smo posebna sredstva pomoći poljoprivredi i ribarstvu vrijedna 250 milijuna kuna, istaknula je.

„Potpuno netočnim“ je nazvala tvrdnje da Ministarstvo poljoprivrede zapošljava 3.200 osoba, plus ergele u Đakovu i Lipiku „gdje je više zaposlenih nego konja“.

Ministarstvo broji približno 900 ljudi, rekla je Vučković.

Ponovila je kako Hrvatska ima pravo ustrajati na zaštiti izraza prošek. „Imamo dokaze da se desertno vino spominjalo  još u 16. stoljeću“, rekla je.

Zaštita izraza prošek

Zahtjev za zaštitu izraza prošek podnesen je 2013., nakon sedam godina Europska komisija procijenila je da sadrži potrebne elemente za korak dalje, a takav je korak je na talijanskoj strani iznjedrio negativne reakcije zbog prosecca, kazala je Vučković.

Navela je i da je izrada Strategije, odnosno sporazum sa Svjetskom bankom, koji joj je prethodio, vrijedio 2, 5 milijuna eura, dok je sama Strategija plod Ministarstva.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti