Brnjac: Iz Njemačke ove godine još bolji turistički rezultati

"Njemačka je najvažnije tržište za hrvatski turizam s kojeg je prošle godine ostvareno 30 posto od ukupnih noćenja stranih turista, a ove se godine s tog tržišta očekuju još bolji rezultati, temeljem suradnje i s njemačkim autoklubom ADAC", kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Tijekom radnog posjeta Muenchenu ministrica Brnjac sastala s predstavnicima ADAC-a i njemačkih touroperatora s ciljem još kvalitetnijeg pozicioniranja hrvatske turističke ponude na njemačkom tržištu, s posebnim naglaskom na Slavoniju i Dubrovačko-neretvansku županiju.
Podsjetivši da su prošle godine potpisali s ADAC-om Memorandum o razumijevanju, Brnjac je najavila da slijedom toga, uz već dogovorene aktivnosti, očekuje da će to poboljšati suradnju hrvatske i njemačke industrije putovanja, a jedan od primjera je i suradnja ADAC-a i Jadrolinije, za čije će međunarodne linije karte biti dostupne na ADAC-ovom webu.
 
"Iznimno mi je drago što su i ove godine brojni touroperatori i agencije u Njemačkoj, pogotovo u Bavarskoj, iz koje tradicionalno u Hrvatsku dolazi velik broj turista, prepoznali Hrvatsku kao destinaciju kvalitetne i autohtone turističke ponude. Posebno je vrijedan njihov doprinos u proširenju ponude na hrvatske destinacije koje još nisu dovoljno poznate njemačkim turistima", istaknula je ministrica.
 
Hrvatske orijentirana prema održivom turizmu
 
O tome je razgovarala i s predsjednikom ADAC-a Christianom Reinickeom i predsjednikom zaduženim za turizam i financije u ADAC-u Karlheinzom Jungebeckom, kao i s izvršnim direktorom touroperatora FTI Touristik Ralphom Schillerom i vlasnikom I.D. Riva Toursa Selimirom Ognjenovićem.
 
Iznijela im je pritom stratešku orijentaciju Hrvatske prema održivom turizmu, za koji sve više zanimanja postoji i među njemačkim turistima, kao i za putovanja izvan ljetne sezone i u manje poznate destinacije.
 
ADAC je važan i za hrvatski kamping, jer objavljuje ultimativni vodič za kampove diljem Europe, a prošle je godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska kampa, dok ih je 13 dobilo posebnu oznaku Superplatz 2021.
 
Direktor HTZ-a Kristjan Staničić nakon razgovora u Muenchenu najavio je dobru ovogodišnju sezonu iz Njemačke, ocijenivši da se turistički promet s tog tržišta odvija prema planu.
 
Turisti iz Njemačke u 2021. ostvarili su 21,2 milijuna noćenja ili isto kao 2019., a u dosadašnjem dijelu ove godine njih 169 tisuća ostvarilo je 712 tisuća noćenja, što je 316 odnosno 234 posto više nego u isto vrijeme 2021. U odnosu na isto razdoblje 2019., to je 74 posto dolazaka i 88 posto noćenja.
 
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Turizam | Nikolina Brnjac