Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu i podupire njezin europski put

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz predsjednika Vlade je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije. Prije vojne invazije, predsjednik Vlade boravio je u službenom  posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021.

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo RH u Ukrajini.

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim europskim težnjama i  spremna je pomoći svojim iskustvom poslijeratne obnove, rekao je premijer Andrej Plenković za posjeta Kijevu.

"Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrijednosti koje svi dijelimo", poručio je.

Hrvatska je i sama iskusila agresiju i zato "razumijemo kako je težak pritisak i kako je teško stanje za branitelje i Ukrajince".

"Visoko cijenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje obitelji, svoj teritorij i svoju domovinu", rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji  za novinare koju je održao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim hrvatski premijer je inzistirao na podršci europskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i prije nego što je postao premijer.

Plenković je bio predsjednik delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu i voditelj promatračkog izaslanstva EP za izbore u Ukrajini 2014., a kao premijer ponudio je Ukrajini, koja se iste godine suočila s proruskom pobunom na istoku zemlje, hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Podunavlja.

Ponudio je hrvatsko iskustvo i u poslijeratnoj obnovi zemlje koje su Hrvati, nažalost, stekli u obnovi poslije Domovinskog rata, u poslijeratnom razminiranju te u procesu pomirbe.

"Ta iskustva željeli bismo podijeliti s vama", rekao je. "Možete uvijek računati na našu punu potporu i na našu solidarnost", zaključio je.

Današnji posjet nazvao je "simboličnim" i podsjetio da je prošli put boravio u Kijevu prije pet mjeseci kada je sa Zelenskim potpisao izjavu o europskoj perspektivi Ukrajine.

Pozdravio je uspjeh Ukrajine što je tako brzo odgovorila na upitnik Europske unije koji je ukrajinskom predsjedniku u Kijevu uručila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i što je prvi korak na putu neke zemlje aspirantice za stjecanje statusa kandidata. 

"Bit ćemo na vašoj strani i u idućim koracima", rekao je.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Europska unija donijela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržat će i šesti paket na kojem se radi.  

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka veleposlanice RH Anice Djamić u KIjev i rekao da će veleposlanstvo normalno raditi.

"Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi'', rekao je Plenković

 Zelenski: Sankcije treba osnažiti
 
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem da je ovo izrazito bitan posjet koji pokazuje potporu koju RH pruža Ukrajini. Razgovarali su o nizu pitanja bitnih za Ukrajini. Zahvalio je na potpori Hrvatske, rekavši da je ovo teško vrijeme za Ukrajinu.

''Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Europu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u obrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije'', rekao je ukrajinski predsjednik.

''Sankcije treba osnažiti i možemo se nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati s napadom. Zahvalni smo što je Hrvatska poduprla svih šest paketa sankcija. Nadamo se povratku normalnom životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu. Ruskoj vojsci u cilju je bilo prouzročiti što veća stradanja i patnju.''

''Morat ćemo uložiti veliki napor kako bismo uspjeli vratiti normalan život svakom građaninu. Hrvatska je izrazila potporu krajini na putu u EU, potpisala je deklaraciju kojom to podupire, u lipnju nastavljamo te napore, za nas je to iznimno važno. Razgovarali smo o svemu što je potrebno kako bismo zaustavili rat, osobito o onome što se događa na području Donbasa'', rekao je Zelenski.

Premijer Plenković također se sastao s predsjednikom ukrajinske Vlade Denisom Šmihalom s kojim je razgovarao o daljnjoj financijskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini, energetskoj suradnji, razmjeni iskustava iz razminiranja te europskom putu Ukrajine.  

Hrvatska će nastaviti pomagati prijateljski ukrajinski narod te pružati podršku u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, napisao je premijer na Twitteru.

U Kijevu se predsjednik hrvatske Vlade sastao i s predsjednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom i poručio da će Hrvatska nastaviti pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku Ukrajini te nastaviti parlamentarnu suradnju, osobito glede europskog put na Ukrajine.

Nakon susreta s državnim vrhom, hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Irpinj i Buču u blizini Kijeva, gdje su brojni civilni objekti razoreni tijekom ruske agresije.

''Žalimo zbog svih nevinih žrtava i brojnih Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove'', poručio je premijer.

Izvor: Vlada / Hina / HRT
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković