Hrvatska je gledala naprijed i otvorila LNG terminal na Krku, stoga je sada naš manevarski prostor mnogo veći

Predsjednik Vlade Andrej Plenković drugog dana boravka u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma sudjelovao je na jednom od središnjih panela "Dijalog dionika – Gospodarska željezna zavjesa: Scenariji i njihove implikacije", uz izvršnu direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinu Georgievu i izvršnog potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

Predsjednik Vlade Plenković na panelu je istaknuo da dolazi iz najmlađe države članice Europske unije, koja se priprema za ulazak ulazak u eurozonu.

„Moram reći da o ovoj situaciji u proteklih dvije i pol godine možemo govoriti kao o nečemu što je potpuno promijenilo globalni izgled. Ovo je trebalo biti desetljeće zelene tranzicije i digitalne revolucije, a što smo od toga učinili, od prošlog foruma u Davosu? Imali smo pandemiju, upravljali krizom te čim se to malo izgubilo iz vida – Rusija je započela agresiju na Ukrajinu, povrijedivši sve što smatramo vrijednim u međunarodnom poretku. Brutalno su, dakle, napali suverenu državu“, rekao je.

Naglasio je da je to izazvalo krize – jedna je humanitarna kriza za Ukrajince, druga je skok u cijenama energije, što je dovelo do porasta cijene sirovih materijala, građevinskih materijala te rasta cijene hrane te je došlo do inflatornih pritisaka odnosno inflacije.

Izdvojivši vrijednosti slobodnog poslovanja i odgovornost pojedinca za koje se zalaže EPP, premijer Plenković je naglasio da hrvatska Vlada u zadnje dvije godine nije prestajala s intervencijama.

„Moj glavni zadatak je bio izbjeći društveno raslojavanje, suočavali smo se s iznimno velikim mogućnostima društvenog raslojavanja. Zemlja smo s manje od četiri milijuna stanovnika, isplaćivali smo plaće za 700 tisuća ljudi u privatnom sektoru te smo ga uspjeli održati. To se, dakle, nikad prije nije dogodilo i bilo je nezamislivo“, poručio je.

„To ne bismo mogli sami i tu se pokazala prava vrijednost članstva u Europskoj uniji“, dodao je.

Paket mjera za pomoć građanima

Premijer Plenković je u kontekstu suočavanja s krizom istaknuo mjere koje je Vlada poduzimala – kao što je, primjerice, otpis poreza tvrtkama kako bi one prebrodile krizu.

„Što radimo sada u vremenu energetske krize? Opet, donijeli smo jedan paket mjera koji je iznosio otprilike jedan posto našeg BDP-a. Osigurali smo društvene transfere u financijskom smislu, da bi građani mogli platiti svoje račune. Smanjili smo PDV, pomogli poljoprivrednicima i kućanstvima te tvrtkama svih veličina“, rekao je.

Ono što bi bila moja poruka, nastavio je premijer Plenković, imali smo veliki problem s covidom i zajednički, snažan odgovor na razini Europske unije, kako bismo pomogli građanima i državama članicama.

„Sada, s programom REPowerEU, ponovno uspostavljamo snagu Europske unije i činimo nešto slično na manjoj razini, ipak s ciljem da sve razine Europske unije ispune svoju svrhu. Sada građani mogu osjetiti zašto je država korisna u krizi te zašto je Europska unija dobra za naše građane kad je najviše trebaju“, istaknuo je premijer Plenković.

Bilo je riječi o i sankcijama Rusiji od strane Europske unije te postupnom udaljavanju od ruskih izvora energije.

„Svi smo uvidjeli kako je invazija Rusije na Ukrajinu učinila Europsku uniju i NATO koherentnijim i čvršćim. Vidi se i interes nekih novih država za članstvo u Europskoj uniji, ali i NATO-u, upravo zbog članka 5., koji omogućava kolektivnu sigurnost“, kazao je premijer Plenković.

Energija - tema ovog desetljeća

Poručio je da je prava tema ovog desetljeća energija i jasno se vidi da je sada potrebna zamjena izvora koji su bili neupitni desetljećima.

„U tom smislu Hrvatska je gledala unaprijed, otvorili smo prošle godine LNG terminal na Krku i sada je naš manevarski prostor kao zemlje puno veći“, izdvojio je premijer.

„Dojma sam da je specifična situacija određenih europskih zemalja, koje su ponekad i sasvim ovisne o ruskoj nafti, nešto što zahtijeva vrijeme da se čitava njihova mreža preuredi da bude u mogućnosti koristiti neke druge resurse“, rekao je.

Premijer Plenković poručio je da se iz jednadžbe ne smije izbaciti element cijene. „To je, dakle, ključ“, dodao je.

Na panelu se govorilo i o razvoju suvremenih kanala komuniciranja, društvenim mrežama i internetu.

Premijer Plenković kazao je da je razvoj interneta još više naglasio polarizaciju u demokratskim društvima.

„Internet je, inače, zamišljen da građanima globalno omogući besplatno znanje. U nereguliranom svijetu, dobiva se najgore od čovječanstva i to je nešto s čime se moramo suočiti kroz obrazovanje, kroz inteligentan i predan način da izbjegnemo loše strane globalne povezanosti, gdje bilo tko može reći bilo što i bilo kome, uključujući i širenje lažnih informacija“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti