Najava Moody'sa potvrđuje važnost ulaska u eurozonu. Povijesno najviši hrvatski kreditni rejting!

Najavu agencije Moody's o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj danas su komentirali predsjednik Vlade Plenković i potpredsjednik Vlade Marić. Plenković je ocijenio da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, a Marić naglasio da će Hrvatska uskoro po sve tri kreditne rejting agencije biti u investicijskoj zoni, što je prvi pokazatelj i učinak članstva u eurozoni.

"Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!", napisao je Plenković na Twitteru.
 
Marić: To bi prema Moody'su bio povijesno najviši rejting
 
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić danas je u izjavi za medije naglasio kako je riječ o pozitivnoj objavi kojom rejtinška agencija Moody's najavljuju da će u slučaju formalne odluke na Vijeću ministara financija EU-a 12. srpnja i formalne potvrde ulaska Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. istoga tjedna podići hrvatski kreditni rejting za dva stupnja.
 
"To bi bio prema Moody'su povijesno najviši rejting", rekao je Marić na konferenciji za novinare.
 
Ističe kako je u pitanju jako dobra vijest.
 
Prvi pokazatelj i učinak formalnog članstva u eurozoni
 
"Ovo je jako dobra vijest koja dolazi kao svojevrsni "šlag na tortu" ili točka na "i" svemu onom što smo kao Vlada od početka mandata ne samo najavljivali, nego i naveli među prioritetnim ciljevima, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejtinške agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni", ocijenio je Marić.
 
Kaže je da je razumljiv i opravdan strah i zabrinutost građana zbog kratkoročnih negativnih efekata uvođenja eura, prije svega zbog zaokruživanja cijena i efekta na inflaciju. "Ali kroz ovaj element vidi se da su koristi kudikamo veće i više, poručio je. 
 
"Sad smo i dalje u krizi potencijalnih prijetnji koje bi mogle imati negativne utjecaje na BDP. Članstvo u eurozoni ima svoje pozitivne efekte, kaže Marić i dodaje da imamo apsolutnu podršku čelnika i ministara financija.
 
"Ovo nije samo pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu. Bili mali ili veliki, takva pozitivna vijest ima pozitivne reperkusije i za puno veće zemlje u Europskoj uniji, poručio je Marić.
 
Agencija Moody's objavila je u petak da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.
Važeći rejting Hrvatske 'Ba1' signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem. Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategoriju. 
 
Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak.
 
Moody's je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja.
 
Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.
 
Izvor: Hina / HRT/ Vlada


Pisane vijesti