Paladina za HTV: Dodatno ćemo motivirati građane na samoobnovu

„Više od 5000 objekata je u određenoj mjeri obnovljeno ili u procesu obnove“, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

„Svi smo već nekoliko puta izrazili stav kako cjelokupni proces moramo ubrzati. S jedne strane možemo biti zadovoljni da je više od 5000 objekata u određenoj mjeri obnovljeno ili u procesu obnove. Potpuno nam je jasno i svjesni smo da javnost očekuje ubrzanje procesa konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata. Prije 100-tinjak dana imali smo svega nekoliko takvih gradilišta, a danas imamo na širem području Zagreba 10-ak, a na području Banovine 30-ak gradilišta, rekao je ministar Paladina.

Istaknuo je kako će nivelirati cijene jer se cijene građevinskih radova mijenjaju velikom brzinom te da za određene vrste radova nisu imali zainteresiranih ili inženjerskih ili izvođačkih kuća.

„S druge strane određenim promjenama dodatno ćemo motivirati naše sugrađane na samoobnovu“, dodao je.

Na pitanje što bi za njega bio uspjeh u obnovi Zagreba u idućih godinu dana, ministar je rekao kako je nakon 30 dana svog mandata prezentirao jasne ciljeve.

Na Banovini su prioritet obitelji koje su smještene u kontejnerima

„Prije svega sam se fokusirao na ono što ćemo napraviti i ciljeve do kraja ljeta početak jeseni. Ne bih govorio o ciljevima nakon tog perioda. Cilj je 200-tinjak gradilišta - trećina na području zagrebačkog potresa i dvije trećine na području Banovine“, istaknuo je.

Dodao je kako na području Banovine ima oko 2000 obitelji koji su u kontejnerima, te da su im oni prioritet.

„Napravit ćemo sve da njihove zahtjeve riješimo što prije. Teško mi je dati obećanje, ali oni su nam prioritet“, zaključio je ministar Paladina.
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja