​Božinović i Beroš nakon tragične nesreće poljskog autobusa: Sve su službe angažirane, ozlijeđenima se pruža pomoć

"U prometnoj nesreći koja se jutros oko 5.35 sati dogodila na autocesti A4 u smjeru Zagreba, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, u slijetanju poljskog autobusa smrtno je stradalo 12 osoba, a 31 je ozlijeđena", izvijestio je danas na izvanrednoj konferenciji za medije potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazavši da su sve službe angažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć. Ministar zdravstva Vili Beroš u obilasku je ozlijeđenih zbrinutih u varaždinskoj, čakovečkoj i zagrebačkim bolnicama. Sućut poljskim kolegama izrazili su predsjednik Vlade Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Varaždinu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Centar 112 dobio prvu informaciju da se na autocesti A4 dogodila strašna prometna nesreća od državljanke Poljske koja je bila u autobusu.
 
"Odmah su izišle sve žurne službe na teren. Prva je izišla hitna služba, 16 timova, zatim policija, vatrogasci i naravno djelatnici HAC-a“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.
 
Na mjestu nesreće poginulo je 11 osoba, a 32 su zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. "Nažalost, još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta u međuvremenu je preminula, tako da u ovom trenutku imamo 12 osoba koje su izgubile život u ovoj prometnoj nesreći", dodao je Božinović.
 
"Prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala otići na hodočašće u Međugorje", kazao je te dodao da je o nesreći informiran predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
"Imao je razgovor s poljskim premijerom Morawieckim i izrazio mu je sućut, njemu osobno i obiteljima i narodu Poljske“, kazao je Božinović.
 
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević dodala je da je bilo angažirano 14 timova hitne pomoći iz Varaždinske, te po jedan iz Zagrebačke i Međimurske županije.
 
"Oni su dobili dojavu u 5.35, prvi tim je bio u 5.48 na licu mjesta i u konačnici smo proglasili akciju završenom u 7.55 sati. Tijekom to malo vremena je 18 pacijenata, koji su bili izrazito teško ozlijeđeni, prevezeno u zagrebačke bolnice, Dubravu, Rebro i Traumatološku", kazala je Grba-Bujević.
 
Poljska konzulica zahvalila službama na brzoj akciji i podršci poljskim građanima
 
Poljska konzulica Dagmara Luković zahvalila je službama na vrlo brzoj i efikasnoj akciji i podršci poljskim građanima.
 
"To su situacije kad se ljudi pokazuju ljudima. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo u direktnom kontaktu sa službama i da pomognemo u zbrinjavanju i kontaktima s obiteljima poginulih i stradalih osoba", izjavila je Luković u Varaždinu.
 
Beroš: Reakcija žurnih službi bila na visokom nivou
 
Ministar zdravstva Vili Beroš obilazak ozlijeđenih započeo je varaždinskoj Općoj bolnici, nakon kojeg je u izjavi za medije izvijestio i o stanju ostalih ozlijeđenih zbrinutih u hrvatskim bolnicama.
 
"Reakcija žurnih službi je bila na visini i zahvaljujem svima. Prva dojava je zaprimljena u 5.35, Hitna iz Novog Marofa je stigla u 5.48., dakle u roku od 13 minuta. Nakon toga je uslijedilo postupanje 16 timova Hitne medicinske pomoći, 12 kola je stiglo iz Varaždinske, dvoja iz Međimurske i dvoja kola iz Zagrebačke županije. Ozlijeđena su ukupno 33 putnika. Nažalost, tijekom obrade u KBC-u Zagreb jedna je osoba preminula", rekao je Beroš.
 
Izvijestio je da je devetnaest teško ozlijeđenih bolesnika i dvanaest lakše.
 
U Općoj bolnici u Varaždinu smješteno je jedanaest bolesnika, pet je teško ozlijeđenih na intenzivnom liječenju i šest je lakše ozlijeđenih putnika po odjelima, rekao je Beroš.
 
"Tu je i konzulica Republike Poljske kojoj zahvaljujem na aktivnostima jer je od iznimne važnosti da ozlijeđeni čuju materinji jezik, te je formiran Informacijski centar za sve one iz Poljske koji traže informacije o svojim bližnjima", dodao je.
 
Izvijestio je i da su u Županijskoj bolnici u Čakovcu smještene dvije lakše ozlijeđene bolesnice, dok je na zagrebačkom KBC-u na Rebru smješteno šes bolesnika od kojih je jedna osoba nažalost preminula tijekom obrade.
 
"Kod jedne ženske osobe operacija će trajati još dugo jer se radi o višestrukim ozljedama i u stanju je životne ugroze. U KBC Sestre milosrdnice, u Draškovićevoj, nalazi se osam bolesnika. U KB Dubrava je šest hospitaliziranih osoba, dvoje muškaraca i četiri žene, svi su, nažalost, teško ozlijeđeni. U tijeku su dvije operacije", kazao je.
 
"Zdravstveni sustav je od jutros na nogama, zahvaljujem svima koji su prekinuli svoje godišnje i uključuju se u operativne programe. Hvala svim žurnim službama; Hitnoj, policiji, vatrogascima, Stožeru civilne zaštite i ophodnji Hrvatskih autocesta na brzom izlasku na teren", zaključio je Beroš.
 
Hrvatski premijer i ministar vanjskih i europskih poslova izrazili su sućut poljskim kolegama
 
Premijer Andrej Plenković razgovarao je u subotu s poljskim kolegom Morawieckim povodom prometne nesreće kod Brezničkog Huma te u ime hrvatske Vlade izrazio sućut obiteljima poginulih.
 
"U ime vlade izrazio sam sućut obiteljima poginulih, izvijestivši da su sve službe angažirane i da se ozlijeđenima pruža pomoć", napisao je Plenković na Twitteru.
 
Šef diplomacije Gordan Grlić Radman je povodom tragične prometne nesreće poljskog autobusa izrazio sućut poljskom šefu diplomacije Zbigniewu Rau. Grlić Radman je "iskazao nadu u brz oporavak unesrećenih", te naglasio da "nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć".
 
"Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima", napisao je Grlić Radman na Twitteru.
 
Beroš: Je li bilo propusta u pružanju pomoći preminulom novinaru Matijaniću utvrdit će zdravstvena inspekcija
 
Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj je konferenciji za medije u Varažidnu rekao da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći jučer preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio.
 
Zdravstvena inspekcija će postupati, postupat će se i u Hitnoj medicinskoj pomoći da se ustanove svi detalji, poručio je Beroš u Varaždinu dodavši kako je od jutra u nekoliko navrata kontaktirao ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića.
 
Na upit o neadekvatnoj pomoći, odgovorio je kako u ovom trenutku ne može još ništa govoriti. Pokrenut je unutarnji nadzor u KBC-u Split te u splitskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, koji će pokazati pravo stanje stvari, dodao je Beroš.
 
Na temelju dostupnih informacija, istaknuo je, ne može graditi svoj stav ni službeno mišljenje. Moramo ispitati i vidjeti o čemu se radi, napomenuo je.
 
Naime, Matijanićeva partnerica objavila je na društvenim mrežama da liječnici u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći.
 
Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti.
 
Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, stanje mu je bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.
 
Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.
 
Ministar Beroš je na to u Varaždinu rekao da liječnici postavljaju indikaciju za primjenu pojedinoga lijeka na temelju zdravstvenog stanja.
 
"Ne mogu vjerovati da lijek ne bi bio propisan bilo kome u Hrvatskoj, čije zdravstveno stanje to zahtijeva", rekao je Beroš.
 
Napomenuo je da postoji određena procedura, te da sada govoriti o vrsti lijeka i ostalom, nema previše smisla. Dodao je kako se mora vidjeti kakvo je bilo zdravstveno stanje te je li ono zatijevalo primjenu lijeka i kojega lijeka.
 
Podsjetio je i kako u Hrvatskoj postoji povjerenstvo od početka krize koje se bavi analizom lijekova za COVID.
 
U ovom trenutku ima nekoliko lijekova, a sad govoriti o kojem je lijeku riječ, bilo bi indicirano bez ikakvih medicinskih podataka, rekao je ministar te poručio "da će sve biti istraženo".
 
Božinović: Očevid nesreće je završen, u autobusu su bile 44 osobe

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na poslijepodnevnoj  konferenciji za novinare u Varaždinu izvijestio je da je završen očevid jutrošnje nesreće na autocesti A4, slijetanje poljskog autobusa, u kojem je smrtno stradalo 12 osoba, a ozlijeđene 32.

„Završen je očevid na mjestu nesreće kojeg je vodila zamjenica državnog odvjetništva ovdje u Varaždinu. Ona će odlučiti i eventualnim daljnjim radnjama. Može naložiti razne vrste vještačenja, a sve u cilju utvrđivanja uzroka koji su dovele do ove prometne nesreće“, rekao je Božinović.

Dodao je da je autobus odvezen na osigurano parkirni prostor, a stvari putnika su pohranjene u prostorije Policijske uprave varaždinske, gdje će se izdavati kako budu dolazili zahtjevi od službenih institucija. Božinović je kazao da su se u pomoć unesrećenima uključili i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru programa „Hrvatska sigurna turistička destinacija“ koji se provodi svako ljeto.

„Oni su ovdje prije svega kako bi olakšali komunikaciju s preživjelima i kako bi bili na usluzi i veleposlanstvu Republike Poljske u prikupljanju svih obavijesti koje su u ovom trenutku nužne i koje se nastoje utvrditi“, kazao je Božinović.

Dodao je da je uspostavljena i psihološka pomoć koju je organizirao Crveni križ Varaždinske županije, a namijenjena je i žrtvama i po potrebi pripadnicima žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće.

„S obzirom na veličinu ove tragedije, to je nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći, civilne zaštite i ostalih“, rekao je ministar unutarnjih poslova.

„Na temelju razmijenjenih svih informacija, uključujući naše kolege iz Poljske, u autobusu su bila 44 osobe, 42 putnika i dva vozača. Trenutno na liječenju imamo 32 osobe, a 12 je osoba smrtno stradalo“, rekao je Božinović.

„Zbog same prirode nesreće i pada u jarak očito je da su oni koji su bili na prednjim sjedalima lošije prošli“, završio je ministar unutarnjih poslova.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina podsjetio je da se kontinuirano poduzimanju mjere utvrđivanja određenih nepravilnosti što se tiče autobusnih prijevoznika.

„Za ovaj slučaj ne možemo još ništa tvrditi, tek se sve mora utvrditi i određena vještačenja provesti. Policija je pružila punu potporu tijekom očevida. Sada slijede sve te dokazne radnje“, kazao je Milina.

„Ovo je još jedna potvrda kolika je opasnost u prometu. Svjesni smo da je ovo jedna od rekordnih turističkih sezona. Policija radi pojačano i u prometu“, dodao je.

Najavio je nastavak pojačanih aktivnosti i u suradnji tijekom turističke sezone, ali i do kraja godine.

„Prema rezultatima ova godina je bila praktično s najmanje smrtno stradalih u prvih sedam mjeseci u povijesti. Sada imamo porast smrtno stradalih ovih dana i u policiji još moramo pojačati ove aktivnosti, kako preventivno, tako i represivno“, izjavio je glavni ravnatelj policije u Varaždinu.

Beroš i Niedzielski obišli ozlijeđene Poljake, 19 ih je i dalje u teškom stanju

Hrvatski i poljski  ministar zdravstva, Vili Beroš i Adam Niedzielski, u subotu poslijepodne obišli su zagrebačke bolnice u kojima su zbrinuti Poljaci ozlijeđeni jutros u nesreći na A4, te istaknuli da je 19 osoba i dalje u teškom stanju.

U nesreći su sudjelovale 44 osobe, među njima dvojica vozača, a 12 osoba je izgubilo život, rekao je poljski ministar zdravstva novinarima nakon što je zajedno s ministrom Berošem obišao ozlijeđene poljske građane zbrinute u KBC-u Zagreb. 

Devetnaest ozlijeđenih i dalje je u teškom stanju, a svi ozlijeđeni zbrinuti su u tri zagrebačke bolnice, kao i u bolnicama u Varaždinu i Čakovcu, rekao je poljski ministar.

Neki od poljskih pacijenata, ako im dopusti zdravstveno stanje, još večeras bi se mogli vratiti kući, dodao je.

Poljska delegacija liječnika obišla je varaždinsku, čakovečku i zagrebačke bolnice (KB Dubrava, KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice) gdje će pregledati medicinsku dokumentaciju i procijeniti može li se neki od pacijenata već danas vratiti u Poljsku.

Niedzielski je zahvalio cijelom hrvatskom narodu, ministru Berošu i hrvatskoj Vladi. Svi su naši pacijenti jako dobro zbrinuti, a hitne službe su vrlo brzo bile na mjestu nesreće i pružile pomoć,
rekao je.

Poljskim kolegama željeli smo predstaviti način na koji je hrvatski zdravstveni sustav odgovorio na tu nesreću, rekao je Beroš te poručio da će napraviti sve što je moguće u ovom trenutku za zbrinjavanje poljskih ozlijeđenih građana.

Beroš je u svoje ime zahvalio svim žurnim službama na promptnoj reakciji, a zdravstvenim djelatnicima na pruženoj pomoći ozlijeđenim Poljacima.

Upitan za transport ozlijeđenih u Poljsku, odgovorio je da je to stvar standardne procedure.

"Njihova je želja da se čim prije premjeste ozlijeđeni u Poljsku, ali to nije realno. U slučaju ovako teških ozljeda može doći do pogoršanja", upozorio je Beroš.

Hrvatski i poljski liječnici zajedno će procijeniti u kojem trenutku netko može sigurno putovati u Poljsku, a što se tiče prijevoza poginulih bit će primijenjena standardna procedura, dodao je.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz rekao je da su poljske konzularne službe od samoga početka bile na terenu i pružale podršku poljskim građanima. Pokrenuta je i info-linija za obitelji stradalih i ozlijeđenih kako bi se što više informacija prenijelo njihovim obiteljima u Poljskoj.

Posebno je zahvalio hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova za ponudu da pomognu u prihvaćanju obitelji stradalih u nesreći oko smještaja, a sve zainteresirane zamolio je da se jave veleposlanstvu koje će i dalje koordinirati akciju.
 
Izvor : Hina / Vlada
 
 

Pisane vijesti | Davor Božinović