Plenković u Sinju: Krasna tradicija hrvatske povijesti i junaštva. Alkarima neka je oko sokolovo i čvrsta desnica

Predsjednik Vlade Plenković koji u Sinju nazoči 307. alki izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u obilježavanju ove krasne tradicije hrvatske povijesti i junaštva Cetinske krajine. "Svima želim krasno popodne, a alkarima oko sokolovo i sigurnu ruku", rekao Plenković. Odgovarajući na aktualna pitanja izrazio je sućuti obiteljima preminuloga u hvarskome požaru i novinara Matijanića te za sutra najavio Vladinu telefonsku sjednica s osjetnim smanjenjem cijena goriva

"Drago mi je biti još jednom u Sinju na 307. Sinjskoj alki, krasna tradicija hrvatske povijesti i hrvatskog junaštva Cetinske krajine. Lijepo je vidjeti i ovoliko ljudi koji svake godine dolaze kako bi zajedno s Alkarskim društvom, Sinjankama i Sinjanima njegovali našu baštinu.
 
"Svima želim krasno popodne, a alkarima sigurnu ruku i oko sokolovo!", rekao je Plenković uočio Alke.
 
Upitan za komentar o današnjim kritikama sinjskog gradonačelnika Bulja Plenković je odgovorio da Vlada ulaže u sinjske projekte te da će s njim razgovarati.
 
"On nas je neki dan toliko nahvalio da sam računao da je sve toliko dobro da ne treba posebno ponavljati da u Sinju ide aglomeracija vrijedna nešto manje od 500 milijuna kuna da se dovršio Veteranski centar koji smo danas posjetili s ministrom Medevdom i koji će izgledno biti završen do listopada, nekih 70-ak milijuna kuna za socijalni rad, kružni tokovi, ceste... Meni je drago da se on hvali sa svim tim projektima, sve su to projekti Vlade Republike Hrvatske, a vidjet ćemo se zajedno sa svim ostalim uzvanicima na prijemu alkarskog vojvode, gdje ćemo porazgovarati."
 
Glede aktualnoga požara na Hvaru Plenković je odgovorio da je netom o njemu razgovarao s ministrom Božinovićem.
"Izgleda da je, nažalost, jedna osoba preminula. Izuzetno mi je žao i izražavam sućut obitelji", rekao je Plenković dodavši da je, prema informacijama kojima raspolaže, riječ o nesretnom slučaju i da su u gašenju požara angažirani kanaderi.
 
Sramotne uvrede iz Srbije
 
Aktualne uvrede iz Srbije ocijenio je primitivnim.
 
Kazao je da je Hrvatska, koja je članica Europske unije i NATO-a, u kojoj se uvažaju manjine, i  u kojoj su manjine, uključivši srpsku, dio vlasti, zadnja dva tjedna čula niz uvreda, teških riječi i primitivnih ispada koji kao da su iz vremena otprije najmanje 30 i više godina.
 
"Neodgovarajući na te brutalne uvrede nekih članova vlade, koje su sramotne, pozivam ih malo da sazriju, to bi bilo dobro za njih i sve oko Srbije", rekao je Plenković.
 
Upitan je li s ministrom Berošem razgovarao o smrti novinara Matijanića Plenković je izrazio sućut obitelji i njegovima kolegama.
 
"Grozno je kad netko umre u tako mladoj dobi, jedino mogu reći da sve treba ispitati, ministar je nadzor najavio i DORH provodi izvide", podsjetio je.
 
Sutra telefonska sjednica s osjetnim smanjenjem cijena goriva
 
Plenković je najavio i sutrašnju Vladinu intervenciju u cijene goriva glede cijena
 
"Vlada će djelovati agilno. Sutra ujutro bit će telefonska sjednica Vlade. Benzin pojeftinjuje s 12 kn na 11.30 kn, dizel će biti 12,14 kn, a plavi dizel 8,50 kn. Dakle osjetno je smanjenje cijene goriva. Da nema naših ranijih olakšica gdje smo limitirali marže i smanjili trošarine, jedan tank benzina bio bi praktički skuplji - jedan za 94 kune, a drugi za 117 kn, nešto više dizel, zaključio je Plenković.
 
Tijekom boravka u Sinju Plenković je s potpredsjednikom vlade Tomom Medvedom obišao novoizgrađeni Veteranski centra u Sinju te se, uoči Vojvodinog prijema u Alkarskim dvorima, susreo s fra Marinkom Vukmanom u Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković