Hrvati izvan Hrvatske pridonose napretku i promociji zemlje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će se, u petak, obratiti Općoj skupštini UN-a. Prvog dana boravka u New Yorku sudjelovao je na prijemu za hrvatsku zajednicu u SAD-u.

Obraćajući se nazočnima, zahvalio im je na iskoracima koje su napravili kako bi pomogli domovini te ih upoznao s Vladinim nastojanjem da poboljša kvalitetu života hrvatskih građana, unaprijedi ekonomski rast i snaženje gospodarstva i institucija.
 
"To je moja najvažnija poruka, upravo vama koji dišete domovinu, koji dišete Hrvatsku, koji, ne samo da ste most, nego ste naši veleposlanici koji ste godinama ovdje u SAD-u i drugim državama gdje živite", rekao je Plenković.
 
Svi osjećamo posljedice ruske agresije na Ukrajinu
 
Kazao je da je Opća skupština UN-a, gdje će biti mnogi državnici iz cijeloga svijeta i brojni predstavnici međunarodnih organizacija pravo mjesto i pravi trenutak da se upozori na probleme koji su u ovom trenutku zaista veliki.
 
Spomenuo je rusku agresiju na Ukrajinu koja traje već više od pola godine i koja je stubokom promijenila međunarodne odnose i utjecala na živote svih nas.
 
"Nema nikog tko nije osjetio promjene u cijenama energenata, promjene u cijenama hrane, inflatorne pritiske na naše kućne budžete i, naravno, napore vlada kako bi pomogli svojim građanima i gospodarstvu", rekao je premijer.
 
Dodao je da moramo prilagoditi naše aktivnosti tim okolnostima, spomenuvši Vladin paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna.
 
"Željeli smo pomoći svim našim kućanstvima, malim, srednjim i velikim poduzetnicima, riješiti troškove struje za naše dječje vrtiće, za naše škole, fakultete, bolnice, domove za starije, općine, gradove, županije", poručio je Plenković, rekavši da će nastaviti pomagati, jer u ovakvim trenucima ljudima može pomoći jedino država. "Hrvatska država", zaključio je.
 
"Doprinos Hrvata izvan Hrvatske pridonosi napretku, ali i promociji zemlje", nastavio je premijer, kazavši da su Sjedinjene Američke Države prva sila svijeta, najvažnija država koja utječe na globalne procese, s kojom Hrvatska gaji jako dobre odnose.
 
Hrvatska u tri desetljeća došla u jezgru najrazvijenijih država, ostvarili smo sve ciljeve
 
Upoznao je nazočne da je pri kraju proces dvostrukog oporezivanja koji je posebno važan za sve koji posluju s Hrvatskom te naglasio da ćemo od 1. siječnja 2023. biti jedna od 15 zemalja svijeta koja je članica NATO-a, EU, schengenskog prostora i eurozone.
 
"Jedna Hrvatska, koja prije tridesetak godina, nije bila na karti svijeta, u tri desetljeća došla je u jezgru najrazvijenijih država. Od primatelja financijske, humanitarne pomoći, pomoći u naoružavanju Hrvatske početkom devedesetih do promocije snažne, vibrantne, gospodarske aktivnosti", istaknuo je.
 
Hrvatska još samo treba ući u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, dodao je.
 
"Onda je to to, mi smo onda ostvarili sve što smo htjeli u zadnjih 30 godina", naglasio je Plenković.
 
Posebno se osvrnuo na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, kazavši da se zalažemo da Hrvati u BiH budu ravnopravni, da skorašnji izbori prođu mirno, da Hrvati osiguraju legitimnu zastupljenost te da sudjeluju na svim razinama vlasti.
 
"To je broj jedan vanjskopolitičko pitanje nas kao države, nas kao naroda", kazao je.
 
Crkva u Hrvata održava naš identitet, tradiciju i vjeru širom svijeta
 
Poručio je da je ovo godina ekonomskog oporavka te naveo da smo dosad imali veći rast nego što smo mislili, a i turistička sezona je na razini rekordne 2019. godine.
 
"Zahvaljujući ovom paketu mjera i četvrti kvartal će biti isto tako dobar. To znači da ćemo još jednom premostiti krizu i omogućiti hrvatskom gospodarstvu i građanima da budu što sigurniji", poručio je Plenković i pozvao sve da, kao što su to činili i do sada, pomognu domovini.  
 
Predsjednik Vlade posebno je pozdravio prisutnog župnika te se osvrnuo na ulogu katoličkih misija u svijetu.
 
"Crkva u Hrvata održava naš identitet, našu tradiciju, našu vjeru, a vaša misija ne samo vas u Americi, nego diljem svijeta je komplementarna i snažna, drži korijenje upravo tamo gdje trebaju biti. Zato vam na tome posebno zahvaljujem", naglasio je Plenković.
 
Na događaju su sudjelovali i veleposlanik Pjer Šimunović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman te bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
 
Tijekom boravka u SAD-u, predsjednik Vlade će, osim sudjelovanja na 77. sjednici Opće skupštine UN-a, održati predavanje na sveučilištu Harvard. Sastat će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom te održati niz bilateralnih sastanaka.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković