Plenković: Zahvaljujući lobiranju Vlade i unatoč i usprkos Milanoviću zaštitili smo prava Hrvata u BiH

Premijer Andrej Plenković istaknuo je danas da su zahvaljujući lobiranju Vlade u BiH zaštićena prava Hrvata, unatoč izjavama predsjednika Milanovića koje su samo činile štetu. Cilj Schmidtove intervencije je bio napraviti osigurače da Hrvati budu dio izvršne vlasti na razini Federacije BiH, što se nakon tih izmjena sigurno dogodilo. "Tu je uspjeh jasan. Da je nedostatno u smislu cjelovitoga rješenja izbornoga zakona, to znamo. Ali, vodimo računa da se nije moglo ništa. Zakone u Bosni i Hercegovini donose predstavnička tijela Bosne i Hercegovine", ustvrdio je. Da bi se došlo do održivog rješenja, dodao je, potrebno je dugoročno ostvariti kompromis političkih stranaka, institucija i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je danas u Zadru na pitanja novinara o aktualnim temama.
 
Upitan za komentar izjave predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave vezanu uz rezultate izbora u Bosni i Hercegovini, premijer je ustvrdio kako izjavu nije čuo te poručio da se radi o potpuno irelevantnoj i stranci i čelniku koji je zahvaljujući HDZ-u postao gradonačelnik Vukovara.
 
"Stranka i čovjek koji nemaju nikakve međunarodne kontakte nisu pridonijeli niti jednog milimetra za jačanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini", dodao je. 
 
Kao kontraargument naklapanjima Penave, Mostovaca i Milanovića, istaknuo je Plenković, treba vrlo pažljivo slušati izjave bošnjačkih stranaka u BiH i čuti njihov stav o tome što je učinio visoki predstavnik Christian Schmidt.
 
Te izjave idu u smjeru: HDZ je pobjednik izbora, Schmidt riješio problem Hrvata u Bosni i Hercegovini i osigurao im participaciju u vlasti.
 
"Kad to kaže onaj tko je de facto opstruirao dogovor političkih stranaka, to je puno bliže nego ovi koji nisu imali apsolutno veze ni sa čim. Most i Domovinski pokret su apsolutno nebitni u bilo kojem segmentu međunarodnih odnosa, a Milanović je isključivo radio štetu pa je onda danas kao jedan poraženi, ljubomorni luzer krenuo napadati rješenje koje je donio Schmidt. Zahvaljujući lobiranju Vlade i unatoč i usprkos njemu zaštitili smo prava Hrvata", poručio je premijer Plenković istaknuvši da se radi o kontinuiranom destruktivnom pristupu tih ljudi.
 
Nikad pri imenovanjima veleposlanika praksa nije bila fifty-fifty, što želi Milanović
 
Vezano uz diplomatska imenovanja i imenovanja ravnatelja VSOA-e, premijer Plenković podsjetio je da su predsjedniku Republike poslali prijedloge za imenovanje veleposlanika prije dvije godine, koje je on blokirao nebulozama o tome da postoji fifty-fifty praksa između Vlade i predsjednika.
 
Ustvrdio je kako to nikada nije bila praksa, što mogu potvrditi bivši predsjednici Republike.
 
"S obzirom da to nikada nije bila praksa, onda ćemo čekati da se dogovorimo. A što se tiče VSOA-e, miješati imenovanje ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije s nekim drugim imenovanjima u MORH-u je očito neka njegova želja, a naša obaveza je naći novog čelnika VSOA-e. Ovo ostalo će, sukladno nadležnostima, kao što je to bilo i do sada, razgovarati s ministrom obrane, kojeg je, kao što vidim, ponovno hvalio", poručio je premijer. 
 
"Kad je netko ovako teško poražen na vanjsko-političkom polju, onda traže bilo što ne bi li došli u situaciju da vi mene pitate o temama koje su apsolutno nebitne", ustvrdio je na pitanje o Milanovićevim najavama da će zastupnika Antu Bačića "izbaciti" iz ratne škole.
 
Dodao je kako je prava vanjsko-politička tema svo vrijeme u zadnjih godinu dana ta da je Milanović štetio borbi za interese Hrvata u Bosni i Hercegovini, stvarao neprijatelje, antagonizirao i vrijeđao Bošnjake.
 
"Čini mi se da je čak činio sve da gotovo ugrozi strateške ciljeve Hrvatske – eurozona i Schengen. Mora se čovjek zapitati čemu to?", dodao je.
 
Zbog vanjsko-političkih poraza, Milanović navodi na nevažne teme
 
Kada se, dodao je, konstanto mjesecima vrijeđa visokog predstavnika u BiH, koji jedini može pomoći ako propadnu svi drugi napori, onda se sigurno ne želi dobro.
 
Unatoč Milanoviću, istaknuo je premijer, Christian Schmidt pomogao je Hrvatima u BiH zato što ima povjerenja u neke druge ljude u Hrvatskoj koji se bore za interese Hrvata u BiH strpljivo, inteligentno, s argumentima i ciljem iznalaženja rješenja.
 
Ustvrdivši kako zbog vanjsko-političkih poraza Milanović navodi na nevažne teme, čudi ga, dodao je, kako ga nitko nije pitao nije li preko vikenda skupina predsjednika država srednje i istočne Europe, koji su posjetili Ukrajinu nakon što je počela ruska agresija,  donijela izjavu u kojoj nema Hrvatske.
 
"Što ga to niste pitali? Možda je odbio, možda propustio otići u Ukrajinu, možda propustio izraziti solidarnost? Ili je možda mjesecima izricao tlapnje o tome kako je Rusija jaka i kako Rusiju ne treba dirati", kazao je ustvrdivši da će, kada se bude analiziralo, ova godina za Milanovića biti u minusu u smislu vanjsko-političkih rezultata vezanih uz Bosnu i Hercegovinu i izražavanju solidarnosti s Ukrajinom i osude ruske agresije.
 
"To čak ide do toga da hrvatski mediji to ne primjećuju nego se bave ovim efemernim pitalicama koje se onda kao nekakve zezalice bacaju u eter", poručio je izrazivši žaljenje što novinari moraju gubiti vrijeme citirajući Milanovićeve teze poput danas izrečene da je "premijer pobjegao u New York" na zasjedanje skupštine UN-a.
 
Cilj Schmidtove intervencije bilo je osigurati da Hrvati budu dio izvršne vlasti, to se dogodilo
 
"Te nebuloze o kojima on govori su jako štetne i njih bi trebalo temeljito analizirati. Ali, čitajući medije danas, mislim da je ipak 90 posto aktera koji se dobro razumiju u vanjsku politiku i dobro znaju što je dobro za Hrvate u BiH jasno pokazalo čija je politika bila uspješna, a čija neuspješna, štetna i sramotna", kazao je premijer poručivši kako o svemu treba pitati Hrvate u BiH, a i slušati što govore Bošnjaci.
 
Tek onda, dodao je, treba pratiti što su rekli ovi "kissingere" iz dvije stranke i Milanovića.
 
Cilj Schmidtove intervencije je bio, pojasnio je premijer, napraviti osigurače da Hrvati budu dio izvršne vlasti na razini Federacije BiH, što se nakon tih izmjena sigurno dogodilo.
 
"Tu je uspjeh jasan. Da je nedostatno u smislu cjelovitoga rješenja izbornoga zakona, pa to znamo. Ali, vodimo računa da se nije moglo ništa. Zakone u Bosni i Hercegovini donose predstavnička tijela Bosne i Hercegovine. Pregovore o izmjenama ustava i izbornoga zakona vode političke stranke u Bosni i Hercegovini, možda uz facilitiranje i potporu različitih međunarodnih predstavnika – SAD-a, EU-a, visokog predstavnika, Hrvatske kao susjedne zemlje. Ali je donose oni, ne donosimo mi", ustvrdio je.
 
Da bi se došlo do održivog rješenja, dodao je, potrebno je dugoročno ostvariti kompromis političkih stranaka, institucija i konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.
 
Visoki predstavnik Christian Schmidt, istaknuo je Plenković, itekako je bio svjestan važnosti očuvanja konstitutivnosti Hrvata u BiH i to se, njegovim izmjenama, i dogodilo.
 
Milanovićev je kredibilitet nula, zato i radi štetu  
 
"Vikanjem, bukanjem i vrijeđanjem ne bi se dogodilo ništa", dodao je.
 
Ustvrdio je da je i tajming donošenja izmjena bio promišljen, jer da ih je donio prije izbora, možda bi utjecao na izborne procese.
 
Kao što svojim izjavama u nedjelju, dok traju izbori, Milanović dodatno pridonosi Komšićevim glasovima odnosno dodatno motivira Bošnjake da glasaju za Komšića, dodao je.
 
"Ta sramotna politika inženjeringa gdje Bošnjaci orkestrirano s ceduljicama i šalabahterima govore svojim sunarodnjacima – tri glasa za ovoga, dva glasa za Komšića – je katastrofa. To ide u samu srž stvaranja nepovjerenja. Do 2006. toga nije bilo, držali smo se slova i duha Daytona. Bira se jedan Srbin s teritorija Republike Srpske, kao član predsjedništva, bira se jedan Bošnjak s teritorija Federacije, kao član Predsjedništva, i jedan Hrvat s teritorija Federacije, kao član Predsjedništva. To što je Komšić Hrvat, vrlo specifičan kojem je glavna meta u kampanji Hrvatska, hrvatski dužnosnici i hrvatska politika, je samo po sebi nečuveno. A njemu je u kampanju išao Milanović, nisam mu išao ja, ne bi li tada se izabrao umjesto kandidata za kojeg su uistinu glasali Hrvati u BiH", ustvrdio je premijer Plenković dodajući da je cijela ta priča Milanovićeve naknadne pameti nakon 10, 15 godina sramotna i licemjerna.
 
"Tko je on da nama danas tumači što se i kako trebalo učiniti za Bosnu i Hercegovinu – netko tko je išao u kampanju za Komšića direktno, protiv hrvatskih kandidata. Njegov je kredibilitet nula i zato i radi štetu", zaključio je.
 
Nemam se namjeru odazivati na inicijative koje rade Mostovci, s pretekstom USKOK-ovog optuženika, radi svog PR-a
 
Na upit novinara osvrnuo se na naslovnicu tjednika Nacionala rekavši kako se radi o novini koju nije vrijedno komentirati.
 
Dodao je da Nacional iz tjedna u tjedan šest godina ima 90 posto naslovnica ili 90 posto stranica negativnih tekstova o njemu.
 
"Imati i zrnce kredibiliteta da im dam važnost bilo bi previše", poručio je istaknuvši kako se radi o pokušaju USKOK-ovog optuženika koji nastoji izmišljati stvari s nekakvoga sastanka da bi zaštitio sebe.
 
"Neka se on brine o tome koliko je novca nestalo iz JANAF-a", dodao je premijer poručivši kako nema veze ni s tom novinom, ni s tim insinuacijama, a ni s tim USKOK-ovim optuženikom. 
 
Sve je već, dodao je, rastumačio na aktualnom satu u Hrvatskom saboru i nema namjeru odazivat se na inicijative koje rade Mostovci, s pretekstom USKOK-ovog optuženika, radi svog PR-a.

Pisane vijesti