Filipović: Izmjenama Zakona o trgovini do balansa između privatnog i poslovnog života

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da se izmjenama Zakona o trgovini pokušava uspostaviti balans između privatnog i poslovnog života te vjeruje da će te izmjene, kojima će se regulirati da trgovine mogu raditi samo 16 nedjelja tijekom godine, ovaj put biti usvojen u Saboru.

"Mislimo da nedjelja treba biti slobodan dan, posebno za one koji rade u trgovinama", istaknuo je Filipović, odgovarajući na pitanja novinara na marginama poslovnog foruma Zagreb 2022. u organizaciji Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten.
Napomenuo je da u EU u 50 posto država članica trgovine ne rade nedjeljom, a u 50 posto rade.

"Nisam do sada imao prilike naglasiti da primjerice u SAD-u, u državi New Jersey, trgovački centri ne rade nedjeljom, sam sam se u to imao prilike uvjeriti kad sam tamo živio dvije godine i ništa se spektakularno ne događa. Promet se prelije na ostale dane u tjednu, a i dalje se grade trgovački centri", rekao je te naveo kako se primjerice trgovački centar American dreams, najveći trgovački centar u Americi, sagradio upravo u državi New Jersey u kojoj se ne radi nedjeljom.

"Stavili smo prijedlog zakona u javno savjetovanje, uzet ćemo u obzir sve prijedloge i vjerujem da će ovaj puta zakon biti uspješno usvojen u Saboru i da ćemo doći do toga da se regulira rad nedjeljom na način da se 16 nedjelja u godini može raditi, a da ostale nedjelje ljudi mogu provesti sa obitelji", istaknuo je Filipović.

Na pitanje novinara kako primjerice prodavačica koja prodaje deterdžent može raditi nedjeljom, a ona koja prodaje kruh mora raditi, a i konobar mora raditi nedjeljom, Filipović je rekao kako će se s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem razmotriti zakonske promjene koje su u njegovom resoru da oni koji ne budu htjeli raditi nedjeljom to ne moraju.

"To je nešto o čemu razgovaramo. Svi oni koji budu radili nedjeljom moraju biti više plaćeni", kazao je, napomenuvši da će na tome raditi kako bi se pokušalo razlike svesti na neki minimum.

Prema prijedlogu zakona, distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica kao i specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda, bit će otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati.

Svi zainteresirani svoje prijedloge i mišljenja na predložene izmjene mogu dati do 7. studenog.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti