​Grlić Radman: Za stjecanje kandidacijskog statusa EU za BIH važno žurno formiranje vlasti i funkcioniranje institucija

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović u petak je u Zagrebu, nakon koordinacije sestrinske stranke s HDZ-om Hrvatske, rekao kako je uvjeren da proces formiranja vlasti u BiH neće trajati duže od 45 dana. Ujedno je zahvalio hrvatskom premijeru Plenkoviću "bez kojega teško da bi bili ponosni na rezultate izbora"

HDZ BiH i HDZ u petak su u Zagrebu održali sastanak resorne koordinacije, nakon koje su izjave medijima dali Čović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Čović uvjeren u formiranje vlasti u BiH u idućih 45 dana
 
"Uvjeren sam da ćemo u ne duže od 45 dana završiti ovaj proces i ne očekujem baš bilo kakve probleme", rekao je Čović dva dana nakon objave konačnih rezultata izbora u BiH.
 
Predsjednik HDZ-a BiH rekao je kako početkom idućeg dana kreću intenzivni razgovori s drugim strankama iako su se već odvili oni neformalni, "izvan svjetla javnosti".
 
Čović je u Zagrebu uputio HDZ kojom će dinamikom ići ti pregovori te kako da se dođe do "cilja da je ove godine uspostavljena sva izvršna vlast", uz usvojena programska načela funkcioniranja za iduće četiri godine, ali i proračuna.
 
HDZ BiH želi da se prvo dogovori sustav funkcioniranja vlade Federacije, "načela na kojima će raditi”, a da se potom dogovaraju resori.
 
Čović je zahvalio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću "bez kojega teško da bi bili ponosni na rezultate izbora".
 
Grlić Radman kazao je kako je za stjecanje kandidacijskog statusa za Europsku uniju za BiH važno „što prije moguće” formirati vlast kako bi institucije te zemlje funkcionirale.
 
HDZ i HDZ BiH resornu koordinaciju održavaju šest godina, radeći na usklađivanju „praktičkih svih područja života hrvatskog naroda BiH” kroz institucije zakonodavne i izvršne vlasti, rekao je Čović.
 
Ministar je rekao kako ta koordinacija želi „još više približiti BiH Hrvatskoj” te ostvariti njen kandidacijski status. 
 
Plenković: Čestitamo na izbornim rezultatima i dajemo podršku dovršetku formiranja vlasti u BiH

"Na resornoj koordinaciji HDZ HR i HDZ-a BiH nastavljamo dijalog i suradnju o svim projektima i temama važnima za Hrvate u BiH. Čestitamo na izbornim rezultatima i dajemo podršku dovršetku formiranja vlasti u BiH, u kojoj treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda", napisao je Plenković na Twitteru.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 

Pisane vijesti