Medved: Za Vladu nema prioritetnijeg projekta od obnove Banovine i Zagreba

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je obnova Banovine prioritet te kako vjeruje da će se u 2023. oni koji su stradali u potresu i koji su u kontejnerima vratiti u svoje domove, a sve sudionike u obnovi pozvao je na proaktivan pristup.

Banovina nije i neće biti zaboravljena, za Vladu nema prioritetnijeg projekta od obnove Banovine ali i Zagreba, poručio je Medved nakon sjednice Vlade izrazivši uvjerenje da će se u 2023. godini svi ljudi koji su stradali u potresu vratiti u svoje obiteljske domove, obnovljene ili novosagrađene.

Pritom je posebno istaknuo važnost sinergije svih dionika koji sudjeluju u obnovi te pozvao lokalne čelnike na proaktivniji pristup, konstruktivne prijedloge i inicijative, a izvođače da prihvate svoj dio odgovornosti za dinamiku i pridržavaju se rokova.

Podsjetio je da su u siječnju s izvođačima potpisani ugovori u vrijednosti preko 500 milijuna kuna za 570 zamjenskih obiteljskih kuća i da oni imaju rok od ukupno godinu dana.

"Ima određenih poteškoća u dinamici kod zamjenskih obiteljskih kuća i konstrukcijske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, no učiniti ćemo sve da se procesi ubrzaju", kazao je Medved.

'Onima koji jednom godišnje dolaze na Banovini kako bi kritizirali i skupljali političke bodove' poručio je da budu češće prisutni na Banovini.

Medved je ponovio da je Vlada u dvije godine poduzela brojne aktivnosti, investirala više od 2 milijarde kuna kroz razne programe ali i istaknuo kako je riječ o zahtjevnom i složenom procesu posebice kada je riječ o obnovi stambenog fonda. Nije cilj samo vratiti na stanje kakvo je bilo prije potres nego revitalizirati područje Banovine, naglasio je Medved.

Na upit novinara zašto danas nitko od ministara nije na Banovini Medved je kazao da su tamo tri državna tajnika čiju poziciju ne treba omalovažavati - Ivica Poljičak , Tugomir Majdak i Tomislava Mihotić, te da je on osobno na Banovini svaki tjedan.

Paladina: U procesu obnove sudjeluje puno dionika 

 "Već sam rekao da ćemo mi obraditi sve zahtjeve za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća u narednih šest mjeseci. Isto tako, možemo do kraja slijedeće  godine, ako dinamika bude brža to može biti i prije, obraditi sve zahtjeve svih onih korisnika koji su trenutno u kontejnerima i u kontejnerskom naselju", rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Istaknuo je i kako su svi suglasni s tim da dinamika obnove nije dovoljno brza, prije svega kada se govori o konstrukcijskoj obnovi i gradnji zamjenskih obiteljskih kuća.

"Ne postoji ime i prezime koje je za to odgovorno. Puno je dionika i puno je objektivnih okolnosti zašto je taj proces zahtjevan i mora trajati", kazao je. Isto tako, poručio je, u tom sudjeluje puno dionika, a svatko od njih ima svoj dio odgovornosti.

Paladina je kazao i da građevinske tvrtke u ovom trenutku, za razliku od ranije kada je bila kriza na tom tržištu, imaju jako puno investicija i nije ih lako naći. No, istaknuo je, stoga u operativnoj organizaciji moraju biti puno čvršći i tražiti druga rješenja koja će im dati više fleksibilniji način ugovaranja. 

Hanžek: Prihvatili smo odgovornost, apsolutno smo koncentrirani na obnovu

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje i obnovu Gordan Hanžek poručio je kako su prihvatili odgovornost, apsolutno su koncentrirani na obnovu, dijele zabrinutost i nelagodu građana te je pozvao na povjerenje i strpljenje.

Ustvrdio je kako je cilj ostvariv te da govori o 500-tinjak kuća s obzirom na donesene odluke kao i da je dovršeno 67 posto projektne dokumentacije, a u radu se drže zakona o obnovi, javnoj nabavi i gradnji.

Upitan zašto je obnova zapela Hanžek je rekao kako je izmjenama programa mjera prihvaćeno sve što treba dovršiti da bi kuće bile u punoj funkciji, a što je do tada bilo u obvezi vlasnika te kompletno priključenje na komunalnu infrastrukturu. Sve te postupke, izradu projektne dokumentacije i ugovaranje radova provodi se sustavom javne nabave pa ih je tako provedeno u vrijednosti većoj 1,4 milijarde kuna, istaknuo je u Hanžek.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Tomo Medved