Obilježavanje članstva Hrvatske u Schengenskom prostoru i europodručju

U prigodi obilježavanja članstva Hrvatske u Schengenskom prostoru i europodručju, 1. siječnja 2023. održat će se niz simboličnih i prigodnih aktivnosti.
 
U noći s 31. prosinca na 1. siječnja, ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić sudjelovat će u prigodnom programu obilježavanja članstva u europodručju, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prigodno će obilježiti članstvo u Schengenskom prostoru na graničnim prijelazima Bregana, sa Slovenijom, i Goričan, s Mađarskom.
 
U nedjelju, 1. siječnja, predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar, obilježit će članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru susretom na Bregani. 
 
Nakon toga, premijer Plenković i predsjednica Komisije von der Leyen sastat će se u Banskim dvorima, a kavom u centru Zagreba, koju će platiti u eurima, simbolično će obilježiti članstvo Hrvatske u europodručju.
 
Uz predsjednicu Europske komisije bit će potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, a uz predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Marko Primorac te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
 
Program:
 
31. prosinca 2022.,granični prijelaz Bregana:
23.55   Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović susrest će se sa ministricom za javnu upravu u funkciji ministrice za unutarnje poslove Slovenije Sanjom Ajanović Hovnik.
 
            Predviđene su izjave za medije.
 
            Napomena: Ministarstvo unutarnjih poslova dostavit će detaljnu uputu za medijsko praćenje susreta.
 
 
31. prosinca 2022., granični prijelaz Goričan-Letenye:
23.30   Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susrest će se s mađarskim izaslanstvom, koje će predvoditi mađarski parlamentarni zastupnik Péter Cseresnyé.
 
Uz ministra će biti i župan Međimurske županije Matija Posavec, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te saborski zastupnici Darko Sobota i Robert
Jankovics.
 
Predviđene su izjave za medije.
 
Napomena: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dostavit će detaljnu uputu za medijsko praćenje susreta.
 
 
1. siječnja, Zagreb:
00.30   Ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić dat će izjavu za medije ispred Hrvatske narodne banke, na čijem će se pročelju svjetlosnom animacijom ispričati priča o hrvatskim eurokovanicama.
 
Nakon izjave za medije, ministar Primorac i guverner Vujčić na obližnjem će bankomatu podići eure (kadrovi i fotografije s bankomata – pool HRT/HINA).
 
 
1. siječnja 2023., granični prijelaz Bregana; Zagreb:
11.35               Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na Granični prijelaz Bregana
 
11.40               Dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na Granični prijelaz Bregana
 
11.45               Dolazak predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar Na Granični prijelaz Bregana
 
                        Zajednički sastanak
 
12.15               Izjave za medije (hrvatski, slovenski i engleski jezik uz simultani prijevod)
 
13.45               Dolazak predsjednice Europske komisije u Banske dvore
 
13.50               Sastanak predsjednika Vlade i predsjednice Europske komisije
 
14.15               Dolazak predsjednika Vlade i predsjednice Europske komisije iz Bakačeve šetnjom na Trg bana Josipa Jelačića
 
14.20               Kava (uz delegaciju)
 
Napomena: Molimo predstavnike medija koji će pratiti susret predsjednika Vlade, slovenske predsjednice i predsjednice Europske komisije na Bregani da svoj dolazak najave Službi za odnose s javnošću Vlade, na e-mail: akreditacije@vlada.hr do subote, 31. prosinca, do 15 sati.
 
Također, snimatelje i fotoreportere koji žele snimiti početak sastanka predsjednika Vlade Plenkovića i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Banskim dvorima molimo da svoj dolazak najave Službi za odnose s javnošću Vlade, na e-mail: akreditacije@vlada.hr do subote, 31. prosinca, do 15 sati.
 
 
 

Najave