Plenković i kardinal Bozanić o obnovi sakralnih objekata i izgradnji stadiona o Zagrebu

U petak, 20. siječnja 2023. godine održan je sastanak između kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na temu tijeka obnove sakralnih objekata, kao i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje stadiona na Maksimiru.

Predstavnici Zagrebačke nadbiskupije izvijestili su o tijeku obnove sakralnih objekata na području Zagrebačke nadbiskupije gdje radovi zadovoljavajuće napreduju.

Razgovaralo se i o daljnjoj dinamici radova nakon što budu iskorištena sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a za potrebe obnove katedrale i drugih crkvenih objekata.
 
Premijer Plenković istaknuo je namjeru Vlade da podrži izgradnju stadiona u Zagrebu, kao i obnovu stadiona u drugim gradovima, uz sudjelovanje svih drugih dionika, posebno uzimajući u obzir iznimne uspjehe nogometne reprezentacije koja je proslavila Hrvatsku diljem svijeta. Kardinal Josip Bozanić izrazio je spremnost na suradnju i otvorenu podršku Zagrebačke nadbiskupije glede izgradnje novoga stadiona na Maksimiru. Uz jasnu podršku i namjeru da se što skorije krene u izgradnju stadiona,  potpredsjednik Vlade Branko Bačić i mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, zaduženi su za operativno poduzimanje svih daljnjih potrebnih aktivnosti za nastavak suradnje.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali: Nina Obuljen-Koržinek, ministrica kulture i medija te predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Branko Bačić, potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave te glasnogovornik vlade Marko Milić.
 
Uz kardinala Josipa Bozanića bili su: mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar i moderator NDS-a, mons. Zlatko Koren, potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale i preč. Ivica Budinšćak, potpredsjednik odbora za obnovu Nadbiskupskog dvora i kompleksa Šalata.

Pisane vijesti