Piletić: U reguliranju međudržavnih posvojenja provjeravati strane sudske odluke

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je u srijedu kako će se u budućem reguliranju međudržavnih posvojenja provjeravati autentičnosti stranih sudskih odluka te jesu li potencijalni posvojitelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH.

Tijekom posjeta Osijeku, Piletić je odgovarao na upite novinara u kojoj je fazi rad na zakonskom reguliranju međudržavnih posvojenja te je izvijestio kako je njegovo Ministarstvo ovaj tjedan poslalo jasan i koncizan prijedlog Ministarstvu pravosuđa, koje je nositelj Zakona o međunarodnom privatnom pravu, a koji također regulira priznavanje stranih sudskih odluka.
 
„Tamo smo jasno rekli ono što je i bila preporuka Vrhovnog suda, nakon ovog recentnog događaja s našim državljanima u Zambiji, da će zakonska obveza kod priznavanja stranih sudskih odluka o međudržavnom posvojenju biti provjera autentičnosti tih stranih sudskih odluka, putem međunarodne pravne pomoći“, pojasnio je Piletić.
 
Proces u tri koraka
 
Ističe kako će sudovi, u procesu priznavanja strane sudske isprave, kontaktirati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kako bi detektirali jesu li potencijalni posvojitelji u procesu međudržavnog posvojenja upisani u registar potencijalnih posvojitelja RH.
 
„Ukoliko ta dva koraka budu prihvaćena i ispravna, onda dolazimo do trećeg koraka, gdje će pravomoćna presuda biti dostavljena našem Ministarstvu, kako bi posvojitelji koji su zasnovali posvojenje bili upisani u registar posvojitelja RH“, zaključio je ministar Piletić.
 
Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Socijalna politika