Piletić za HTV: Glavni smisao mjera su građani u potrebi

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je u večerašnjem Dnevniku HTV-a, gdje je govorio o novom Vladinom paketu mjera.

Naglasio je da su glavni smisao mjera "svi oni koji su u potrebi, u riziku od siromaštva".
 
"Poruka je da znaju da ih država nije zaboravila. Upravo toj skupini je omogućena naknada za ugroženog kupca energenata, vaučeri kojima mogu plaćati režije. Povećali smo iznos vaučera na 70 eura. Uz to, nismo zaboravili da se ne živi samo od režija pa smo omogućili i jednokratan dodatak kojim je obuhvaćeno 167 tisuća građana, odnosno obitelji", istaknuo je.
 
Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
 
Ministar se osvrnuo i na prozivke sindikata da Vlada ne rješava sustavno financijske probleme umirovljenika, naglasivši da im se pomaže petim paketom mjera u dvije godine.
 
"S 1. siječnja ove godine stupio je na snagu novi zakon o mirovinskom osiguranju, sve su obiteljske mirovine povećane za deset posto, a omogućena je i nova vrsta prihoda u mirovinskom sustavu", rekao je.
 
Dodao je da su takvi komentari odmak od retorike koju su imali jučer na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća kada su pružili podršku ovim mjerama, istaknuvši da Vlada pomaže umirovljenicima već petim paketom mjera u dvije godine.
 
Podsjetio je da od početka godine, uz vlastitu mirovinu, umirovljenici mogu koristiti i dio obiteljske mirovine od 27 posto od preminulog supružnika ili partnera.
 
Na taj su način, kazao je ministar, velikom broju umirovljenika omogućeni značajno veći prihodi, a po drugi put se interveniralo i po pitanju najnižih mirovina. Rekao je i da su mirovinska primanja ove godine povećana za nešto više od pola milijuna sugrađana.
 
Istaknuo je i da su najavljena još dva ključna poteza, koja su upravo zahtijevali sindikat i Matica umirovljenika. Riječ je o ukidanju deset posto kriznog poreza iz 2009. na mirovine ostvarene po posebnim propisima. Krizni porez će se ukinuti u dva navrata -  za pet posto od 1. srpnja, pa još pet posto od 1. siječnja 2024.
 
Spomenuo je i da su sutra u Saboru na dnevnom redu izmjene Zakona o doprinosima, kojima bi se od 1. travnja u potpunosti ukinulo tri posto dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje za dio umirovljenika, što je kao antiresecijska mjera uvedeno također 2009.
 
"Uz ovih pola milijuna umirovljenika kojim su povećana primanja kroz zakon o mirovinskom osiguranju, to znači veća primanja za još 130.000 umirovljenika", rekao je Piletić.
 
Vjerujemo da će se nastaviti pad inflacije
 
Govoreći o Vladinom paketu mjera, ministra je kazao da osnovna poruka nije lista od osam zamrznutih cijena proizvoda, nego sustavno rješenje koje se nudi kroz jeftinu i priuštivu cijenu energenata, dodatke svima koji ih trebaju i jasan okvir na koji način odgovoriti na ovu vrstu krize sljedećih šest mjeseci što se tiče električne energije, odnosno godinu dana što se tiče svih mjera koje je Vlada danas predstavila.
 
Na pitanje što kad Vlada prestane s mjerama, odgovorio je da svi financijski stručnjaci kažu da je ovo godina kad će se inflacija ispuhati. Dodao je da su naše i europske institucije prognozirale da će ona s 10,8 posto, koliko je iznosila u 2022., pasti na 6 posto ove godine.
 
"Vjerujemo da će se taj trend i dalje nastaviti. U suprotnom, Vlada je tu, ima jasnu viziju i strategiju, mjere su donesene na godinu dana, osim električne energije, koja je na pola godine", zaključio je ministar Piletić.
 
Izvor: HRT/Hina/Vlada
 

Pisane vijesti