Piletić o roditeljima njegovateljima: Izmjene zakona u Saboru do ljetne stanke

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je da će izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kojima će se, kako kaže, osnažiti položaj roditelja njegovatelja, biti upućene u saborsku proceduru do početka ljetne stanke, odnosno do 15. srpnja.

Prijedlog Vlade bit će da se dodatno osnaži položaj roditelja i njegovatelja i da se svakako u zakon uvrsti i pravo na status nakon smrti djeteta, rekao je Piletić u izjavi novinarima na marginama obilježavanja 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata.

"Poruka roditeljima njegovateljima je da smo intervenirali i da ćemo intervenirati i dalje. Da ćemo osnažiti njihov status kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje će do početka ljetne pauze doći u Hrvatski sabor. Želimo uključiti sve korisničke skupine, sve udruge koje zastupaju roditelje njegovatelje, sve udruge koji provode osobnu asistenciju i bave se s tom korisničkom skupinom", rekao je.

Hrvatski sabor danas bi trebao glasati o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, a temeljem kojih bi roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta naknadu primali još šest mjeseci, odnosno ne bi odmah morali na burzu.

Piletić je danas tim povodom rekao kako je Zakon o socijalnoj skrbi "osjetljiv" te ga ne bi bilo dobro mijenjati na ishitren način i "bez stručne analize".

"Krajnje je licemjerno da su oni koji su predložili ovaj zakon prije samo godinu i pol glasali protiv izmjena zakona kada smo uvećavali naknadu za roditelje njegovatelje", poručio je.

Da sam na Dekanićevom mjestu, podnio bih ostavku

Piletić je rekao i kako bi, da je na mjestu župana Dekanića, podnio ostavku. "Pa, bih", odgovorio je na novinarsko pitanje te pojasnio kako bi to učinio zato da ne šteti "renomeu županije".

Svi mi, koji smo izabrani na određene dužnosti, uživamo podršku javnosti, a u trenutku kada neko naše postupanje šteti određenoj jedinici i ljudima koji su nas izabrali, sasvim sigurno da bi bilo bolje, zbog tih ljudi, zbog renomea te županije, te jedinice lokalne i regionalne samouprave, da se uz naše ime ne vežu afere, rekao je.

"Ali, isto tako dopustite da se svi mi koji se bavimo javnim poslom, a dobijemo optužnicu, imamo pravo i braniti", dodao je.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti