Plenković s istarskim županom i gradonačelnikom Pule: Izgradnja druge cijevi tunela Učka dobro napreduje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u nastavku posjeta Istarskoj županiji, sastao se s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem i županom Istarske županije Borisom Miletićem. Na odvojenim sastancima razgovaralo se o nastavu dobre suradnje između Vlade i Istarske županije te realizaciji niza projekata u prometu, zdravstvu, poljoprivredi, kao i provedbi europskih projekata. Složili su se da izgradnja druge cijevi tunela Učka dobro napreduje.

Sa županom Miletićem premijer Plenković razgovarao je o energetskoj održivosti Istarske županije u kontekstu projekata zelene tranzicije Europske unije i intenciju napuštanja fosilnih goriva.
 
Projekt gradnje objekata za istarsku Hitnu medicinu na području sedam gradova
 
Vezano za sustav zdravstva Plenković i Miletić razgovarali su o projektu izgradnje posebnih objekata za istarsku Hitnu medicinu na području sedam istarskih gradova, koji su već pripremili moguća zemljišta te postoji mogućnost da se to financira iz europskih fondova, za što je županija dobila suglasnost.
 
Na radnom sastanku govorilo se i o pitanju suradnje s Općom bolnicom u slovenskoj Izoli, kako bi građani sjeverne Istre bili u tom "zlatnom satu" za hitne slučajeve kako bi mogli koristiti usluge te bolnice.
 
Suradnja Vlade i Grada Pule glede državne imovine
 
S pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem predsjednik Vlade razgovarao je o suradnji Vlade i Grada Pule u nizu područja, osobito glede državne imovine te o daljnjim ulaganjima države u pulski lukobran.
 
Vezano za državno zemljište na području Pule s naglaskom na područje Vallelunge gradonačelnik Zoričić pojasnio je kako Pula planira pokrenuti Centar za inovacije na tom području. Dodao je kako je PIC jedan od strateških projekata Grada u novom ITU razdoblju s fokusom na razvoj poduzetništva u područjima green tech, blue maritime i organske proizvodnje hrane.
 
Zoričić se na sastanku s premijerom dotaknuo i planiranog stambenog zbrinjavanja u naselju Veruda Porat te u naselju Valmade, u kojem bi se razvijala socijalna politika. Naglasio je i potrebu jačanja kulturnog identiteta i prepoznatljivih simbola grada Pule.
 
Istarska kobasica dobit će nacionalnu oznaku zaštite, a potom i međunarodnu
 
Cjelodnevni posjet Istri premijer Plenković završio je posjetom Svetom Petru u Šumi gdje je otvorio Međunarodni sajam "S klobasicom u Europu", koji se odvija u sklopu manifestacije ''Dani hrvatskih kobasica i salama''.
 
"Želim vam čestitati na sjajnim proizvodima kojima oplemenjujete gastronomsku ponudu Hrvatske", poručio je premijer Plenković svim proizvođačima. Dodao je kako je od načelnika Općine Bratulića doznao da je tradicija izrade kobasica u Istri duža od 500 godina.
 
"To znači da su mnogi vaši preci znanje i umijeća prenijeli generacijama dalje, a danas vidim u ovoj kombinaciji tradicije i modernog kulinarstva da zaista postaju vrhunski proizvodi koji čine Istru privlačnom", rekao je Plenković. 
 
Ističući važnost očuvanja tradicije umijeća pravljenja kobasica i njihovu vrhunsku kvalitetu, predsjednik Vlade izrazio je podršku razvoju turizma u ruralnim područjima.

Pisane vijesti