Za projekte suradnje hrvatskih i norveških institucija dodijeljeno 1,1 milijun eura

U sklopu Fonda za bilateralne odnose danas je dodijeljeno 12 ugovora u vrijednosti od 1,1 milijun eura, a njima će se financirati stručna suradnja hrvatskih i norveških partnera.

Ugovore su korisnicima dodijelili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Haakon Blankenborg.
 
Na početku svečane dodjele uvodno su se obratili ministar i veleposlanik te su obojica istaknuli vrijedan doprinos Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u smanjenju socijalne i ekonomske nejednakosti u Europi, ali i jačanju bilateralne suradnje između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske. Posebno su istaknuli važnost Fonda za bilateralne odnose u okviru kojeg je proveden poziv “Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području zelene tranzicije”.
Sredstvima dodijeljenima upravo zahvaljujući tom pozivu financirat će se projekti vezani za energetsku učinkovitost, zelenu akvakulturu, pametne sustave u urbanim sredinama, očuvanje bioraznolikosti, energetsku tranziciju i zelenu tranziciju gospodarstva i društva općenito.
 
12 bilateralnih inicijativa odabrano je odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora - Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te naših Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
U ove je projekte uključeno 18 hrvatskih i 13 partnerskih institucija iz Kraljevine Norveške, a obuhvaćaju sveučilišta, fakultete, ministarstva, predstavnike regionalne i lokalne samouprave, te udruge i neprofitne organizacije.
 
Ministar Erlić istaknuo je da je od 25 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju u narednom periodu, velik dio usmjeren prema provedbi zelenih politika, kako kroz ulaganja javnog sektora, tako i privatnog.
Već sada vidimo pozitivne učinke na naše gospodarstvo koje će te investicije imati, a svaki uloženi euro koji u sebi ima i zelenu komponentu, višestruko će nam se isplatiti u kratkom roku.
„Današnjim ugovorima dodatno unaprjeđujemo našu uspješnu desetogodišnju suradnju i vrlo sam ponosan na njene dosadašnje rezultate. Riječ je o iznimnim projektima uz pomoć kojih se stručnjaci iz Hrvatske i Norveške povezuju i rade na rješenjima zelene tranzicije. Rat u Ukrajini možda je nakratko skrenuo fokus s Europskog zelenog plana, no ciljevi vezani za očuvanje i obnovu klime i okoliša polako se vraćaju u prvi plan. Današnji ugovori su potvrda da idemo u dobrom smjeru“ naglasio je ministar Erlić.
 
„Uvjeren sam da će Hrvatska ostvariti svoj potpuni „zeleni“ potencijal kojeg ima u obilju. Hrvatska i Norveška su dobri partneri, a male zemlje se moraju držati zajedno", zaključio je veleposlanik Blankenborg.

Pisane vijesti