Piletić: Na sjednici Vlade prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji, proširuje se broj korisnika i povećavaju naknade

„Na sjednici Vlade u srijedu bit će prijedlog zakona o osobnoj asistenciji“, rekao je ministar Piletić te najavio da će uskoro u saborsku proceduru biti upućen i prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku, a potom i izmjene zakona o socijalnoj skrbi.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić danas je na marginama svečanosti obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada kazao da će se donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji broj korisnika usluge proširiti sa sadašnjih četiri tisuće, koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda, na 14 tisuća.

Dodao je da će zakonsko pravo moći koristiti više od 14 tisuća osoba s invaliditetom, a sve naknade iz zakona o socijalnoj skrbi bit će objedinjene te povećane kroz povećanje osnovice u sklopu zakona o inkluzivnom dodatku.

„Nakon toga bit će predstavljene izmjene zakona o socijalnoj skrbi kojima će se podići razinu prava roditelja njegovatelja“, najavio je Piletić osvrćući se na najavu premijera Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji imati pravo na naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta te neće morati odmah ići na burzu rada.

Opsežnijim izmjenama zakona osnažiti položaj roditelja njegovatelja povećanjem naknade

Ministar Piletić istaknuo je da nije došlo do promjene stava Vlade i ponovio kako je ranije najavio da će ove godine biti doneseni zakoni o osobnim asistentima i inkluzivnom dodatku te da će se zbog toga mijenjati i Zakon o socijalnoj skrbi, kojim će se produžiti pravo statusa roditelja njegovatelja i nakon smrti djeteta.

"Ne mijenjamo samo jednu rečenicu, jedan stavak zakona, nego idemo u opsežnije izmjene", naglasio je.

„A u izmjene se ide zbog obećanja da će se maknuti zabilježba s prve nekretnine korisnika zajamčene minimalne naknade, osnažiti položaj roditelja njegovatelja povećanjem naknade, koja je sada ispod razine minimalne plaće, a korigirat će se i svi drugi iznosi“, kazao je ministar.

Piletić je rekao kako inicijativa oporbe nije prihvaćena jer nije bila cjelovita, jer oporba nije razmišljala i o tome da su roditeljske naknade ispod razine minimalne plaće, što je Vlada htjela sveobuhvatno riješiti.

"Nije trebalo biti ni suza ni politiziranja onih koji su nekoliko puta digli ruku protiv povećanja naknada roditelja njegovatelja u političke svrhe, a u političke obračune iskoristili tešku situaciju roditelja koji izgube dijete", zaključio je ministar.

Izvor:Hina/Vlada

Pisane vijesti