Hrvatska pristupila Europskom stabilizacijskom mehanizmu

Republika Hrvatska je danas, 22. ožujka 2023., postala 20. članica Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).

ESM je međuvladina organizacija koju su države članice europodručja osnovale 2012. godine. Njegova je misija omogućiti državama europodručja izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza te održavanje dugoročne financijske stabilnosti i prosperiteta.

ESM provodi svoju ulogu odobravanjem zajmova i drugim vrstama financijske pomoći državama članicama koje se nalaze (ili im prijeti) teška financijska situacija. Sukladno tome, ESM je imao ključnu ulogu u očuvanju integriteta europodručja tijekom dužničke krize eura.

Prema Ugovoru o osnivanju ESM-a, sve države članice europodručja pristupaju ESM-u. Republika Hrvatska je pristupila europodručju 1. siječnja 2023. godine i dovršila postupak za punopravno članstvo u ESM-u.
 
Članstvo u ESM-u omogućuje Republici Hrvatskoj korištenje dodatnih prednosti koje pruža valuta euro i članstvo u europodručju. Republika Hrvatska će tako imati koristi od ESM-ovog mehanizma zaštite u slučaju financijskih kriza, što će pridonijeti većoj otpornosti financijskog sustava i gospodarstva u cjelini te pozitivno utjecati na hrvatski kreditni rejting. Također, stupanjem na snagu reforme ESM-a koja je dogovorena 2021. godine osigurat će se jačanje uloge ESM-a i daljnji razvoj njegovih instrumenata (uključujući i preventivne kreditne linije) te će ESM ujedno pružiti zajedničku zaštitnu mjeru za Jedinstveni sanacijski fond (Single Resolution Fund).
 
Širi mandat ESM-a pridonijet će jačanju financijske stabilnosti u europodručju i učiniti ga bolje opremljenim za suzbijanje budućih kriza prije nego što one eskaliraju.
 
Ministar financija Marko Primorac obnašat će funkciju guvernera u Odboru guvernera ESM-a u kojem ministri financija europodručja donose sve važne odluke u vezi s ESM-om.
 
Republika Hrvatska, kao nova članica, spremna je aktivno surađivati s ostalim članicama na većoj vidljivosti ESM-a i unaprjeđenju korištenja njegovog potencijala.
 
O ulasku Hrvatske u ESM više na: https://www.esm.europa.eu/croatia
 
Izvor: Ministarstvo financija

Pisane vijesti