Brnjac: Rekordnih 46,4 milijuna eura za vrhunski sport, parasport, sport gluhih te školski i akademski sport

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je potpisala ugovore o dodjeli sredstava za programe javnih potreba u sportu s predstavnicima krovnih sportskih udruženja u ukupnoj vrijednosti od 38,4 milijuna eura. Drugi je to dio sredstava u 2023. godini dodijeljen dodatkom prvoj odluci koja je iznosila blizu 8 milijuna eura, te je Hrvatskom olimpijskom odboru, Hrvatskom paraolimpijskom odboru, Hrvatskom sportskom savezu gluhih, Hrvatskom školskom sportskom savezu i Hrvatskom akademskom sportskom savezu ukupno dodijeljeno 46,4 milijuna eura. Najveći iznos sredstava dodijeljen je Hrvatskom olimpijskom odboru koji obuhvaća 87 nacionalnih sportskih saveza s više od 200.000 sportaša.

Prva Odluka od gotovo osam milijuna eura potpisana je u siječnju i njome su dodijeljena sredstva koja su po prvi puta kao dodatna sredstva osigurana prošle godine za programe saveza loptačkih sportova, ali i svih ostalih sportskih saveza koji se iz Državnog proračuna financiraju putem HOO-a, HPO-a, HSSG-a, HŠSS-a i HASS-a.
 
”Od početka mandata ove Vlade ukupna izdvajanja za sport svake godine su rasla, a usporedno s rastom izdvajanja za sportsku infrastrukturu, velike sportske manifestacije, lokalni sport i druge slične aktivnosti, povećavala su se izdvajanja i za krovna sportska udruženja. S istim trendom nastavljeno je i ove godine te je osiguran rekordan iznos koji je sada veći od 46 milijuna eura što je u posljednjih šest godina povećanje veće od 100 posto.

Posebno veseli činjenica da su sredstva koja su prvobitno bila planirana kao jednokratna pomoć savezima uvrštena u Državni proračun u 2023. godini kao trajno povećanje za sustav sporta.

U odnosu na prošlu godinu dodijeljeno je 3,5 milijuna eura više i vjerujem kako će ovime biti osigurani optimalni uvjeti za naše sportašice i sportaše.

Ova sredstva namijenjena su za vrhunske sportaše i parasportaše kao i gluhe sportaše, za njihove treninge, natjecanja, trenere, ali i za sportaše u sustavu odgoja i obrazovanja odnosno školskom i akademskom sportu, koji su budućnost hrvatskog sporta.

Vjerujem kako će kroz programe koje financiramo biti ispunjeni uvjeti za daljnje iznimne rezultate naših vrhunskih sportaša, kao i za što veće uključenje djece i mladih u sport”, poručila je ministrica Brnjac, dodavši kako je ukupno izdvajanje za sport u ovoj godini, zahvaljujući i donošenju novog Zakona o sportu, gotovo 70 milijuna eura.

Pisane vijesti