Piletić: Đurđevac je dobar primjer suradnje na projektima financiranim iz Europske unije

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u ponedjeljak je bio na sjednici Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika u Đurđevcu te naglasio da su ondje realizirani krasni projekti u suradnji s lokalnom zajednicom.

"Grad Đurđevac s Udrugom Mali princ, Gradskim društvom osoba s invaliditetom i s našim Područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad zaista su dobri primjeri kako se u suradnji s lokalnom i regionalnom zajednicom mogu realizirati krasni projekti financirani iz Europske unije", rekao je Piletić novinarima.

Dodao je da su u krugu od 250 metara u Đurđevcu niknuli građevinski objekti novcem EU-a osiguranim u prethodnom programskom razdoblju čime se željelo poduprijeti najranjivije dionike društva - od djece s teškoćama, osoba s invaliditetom, starijih i nemoćnih do obitelji u riziku.
Piletić je kazao da se nastavlja s deinstitucionalizacijom za što su osigurani novci u dva europska fonda.

"U Fondu za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja predviđeno je otprilike 88 milijuna eura za deinstitucionalizaciju. Ministarstvo rada mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike kroz Europski socijalni fond plus predvidjelo je nešto više od 185 milijuna eura za podršku svim pružateljima socijalne usluge, također kroz programe prevencije i deinstitucionalizacije", naveo je.

Osvrnuo se i na novi Zakon o osobnoj asistenciji koji u proceduri mijenja gotovo sve što se tiče osobnih asistenata jer u tom dijelu, kaže, uopće nije postojala zakonska podloga.

Asistencija će postati zakonsko pravo, obitelj će moći izabrati osobnog asistenta

Asistencija se počela razvijati otprilike 2006. i bila je financirana kroz Europski socijalni fond. Dakle, bila je projektno financirana, a sada će postati zakonsko pravo za one koji će ishoditi rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kazao je Piletić.

"Želja je da se sa sadašnjih 4 000 korisnika usluge osobne asistencije taj broj poveća na minimalno 14 100, a brojka od svega 170 pružatelja osobne asistencije poveća na nešto manje od njih 700", naglasio je Piletić te dodao da će za tu namjenu biti godišnje osigurano 156 milijuna eura, umjesto dosadašnjih 150 milijuna kuna. Osim toga, osigurat će se veća satnica i mogućnost obitelji da izabere osobnog asistenta.

Piletić je kazao da su uvidjeli prostor za poboljšanje novog zakona u djelu koji se odnosi na uslugu osobne asistencije onim korisnicima čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja.

"Danas u Hrvatskoj imamo nešto više od 500 osoba koje imaju osobnu asistenciju i status roditelja njegovatelja, a mi kroz predložen zakon, koji tek ide u prvo čitanje… predviđamo da će ih biti tisuću", istaknuo je Piletić.

Uz sadašnje pružatelje usluga osobne asistencije prema novom zakonu moći će ju pružati domovi socijalne skrbi, vjerske zajednice i druge pravne osobe koje se za nju specijaliziraju i za nju dobiju potrebne dozvole.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči izrazio je zadovoljstvo što je prepoznat trud koji Grad Đurđevac ulaže u segmentu pružanja socijalnih usluga.

"Provodimo tri projekta, a to su, Kuća podrške Mali princ, Centar za osobe s invaliditetom i dogradanja Centra za socijalnu skrb za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi", rekao je i ocijenio da je sustav socijalnih usluga na visokoj razini zahvaljujući udrugama i resornom Ministarstvu.

Glavne teme Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika bile su nastavak procesa deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije i transformacije pružatelja socijalnih usluga te EU natječaji u novom programskom razdoblju.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti