Božinović: Primjenom schengenskih pravila u zračnim lukama povećat će se i broja turista u Hrvatskoj


Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u ponedjeljak Hini kako očekuje povećanje broja turista u Hrvatskoj zbog primjene schengenskih pravila i u zračnim lukama koja su stupila na snagu dan ranije.

Granične kontrole u zračnom prometu ukinute su između Hrvatske i ostatka schengenske zone u nedjelju, stupanjem na snagu ljetnog reda letenja.
 
Božinović je siguran kako će ta činjenica pridonijeti povećanju broja turista u Hrvatskoj.
 
“Već sada po izvješćima iz zračnih luka svi predviđaju povećanje”, kazao je Hini.
 
“Cijeli taj proces će biti jednostavniji, brži”, dodao je.
 
U tom je kontekstu naveo kako je splitska zračna luka do sada imala otprilike 95 posto putnika koji su morali proći graničnu kontrolu, a sada se procjenjuje da to neće trebati 80 posto putnika
 
Većina policajaca koji su nekoć radili na kopnenoj granici prema zemljama schengenskog prostora provodi tzv. kompenzacijske mjere, odnosno patrole u unutrašnjosti teritorija kako bi provjerili je li netko ušao ilegalno u zemlju, a slična situacija postojat će i u zračnim lukama, navodi Božinović.
 
“Ukoliko u nekoj od baza podataka kojima raspolažemo zasvijetli upozorenje onda takvu osobu, bez obzira je li ispunila uvjete, odvajaju policijski službenici koji će raditi na tim poslovima”, pojašnjava ministar unutarnjih poslova.
 
Schengen u zračnim lukama neće dovesti do povećanja ilegalnih migracija
 
Schengen u zračnim lukama neće dovesti do povećanja ilegalnih migracija, drži Božinović.
 
“Svi putnici iz trećih zemalja moraju ispuniti uvjete koji se traže za schengensku vizu. Zračni promet sigurno tomu neće pridonijeti”, istaknuo je.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović