Bačić u Zagorju: U tijeku projekti obnove od potresa, vrijedni 100 milijuna eura

„Na području Krapinsko-zagorske županije u ovom se trenutku provode projekti obnove objekata i prometne infrastrukture oštećenih u potresu u vrijednosti od 100 milijuna eura“, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Ministar Bačić je zajedno s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem obišao Slani Potok, gdje je u tijeku samoobnova privatnog objekta.

Kazao je da se ukupni iznos od 100 milijuna eura odnosi na obnovu i javnih i privatnih objekata, a ima i zahtjeva za dodatnim sredstvima.

"To su projekti koji se odnose na obnovu zgrada javne namjene i javne infrastrukture. Sama Krapinsko-zagorska županija sa današnjim danom kao operativno tijelo provodi projekte u iznosu od 35 milijuna eura", naglasio je Bačić.

„Na zahtjev same županije, a vezano uz vraćanje prometnica, oštećenih u potresu u prvobitno stanje, osigurano je dodatnih 12,5 milijuna eura“, dodao je.

Bačić je rekao da druga državna tijela na području županije provode projekte vrijednosti dodatnih 50 milijuna eura, istaknuvši nekoliko ministarstva i Hrvatske vode. Očekuje da će ti projekti biti dovršeni do kraja lipnja.

"Što se tiče obnove obiteljskih zgrada odnosno privatne imovine, mi ćemo do kraja svibnja ukloniti sve objekte koji su predviđeni za rušenje. Do kraja godine ćemo započeti sa gradnjom svih zamjenskih objekata na području ove županije. Praktički u idućoj godine više neće biti ni jednog objekta koji nije ili dovršen ili u fazi izgradnje", rekao je ministar Bačić.

Podsjetio je da su u Ministarstvu, sukladno Zakonu o obnovi, napravljene značajne izmjene same organizacije i provedbe obnove ali je i smanjen sam postupak ishođenja sve potrebne dokumentacije.

"Ubrzavamo maksimalno projekte prije svega one koji se odnose na izgradnju i obnovu privatnih zgrada, privatne imovine", zaključio je Bačić.

Ubuduće za samoobnovu isplata cjelokupnog iznosa

Ministar je u Slanom Potoku kraj Gornje Stubice obišao objekt čiji je vlasnik sam krenuo u samoobnovu po starom modelu, prema kojem se sredstva sukcesivno dostavljaju po dostavljenim računima od strane vlasnika.

Ministar Bačić kazao je da je projekt samoobnove dobar, no potrebne su izmjene kako bi bio još efikasniji.

"Ubuduće bi za ovakve projekte vlasnik zgrade u cijelosti dobio sredstva sukladno projektu kojeg je izradio sam. Znači, mi ćemo ubuduće u ovakvom slučaju na temelju projekta isplaćivati cjelokupan iznos“, rekao je dodavši da se to priprema s Hrvatskom narodnom bankom i Hrvatskom udrugom banaka.

„Ovih dana trebale bi krenuti prve uplate u cijelosti na posebne račune koji su otvoreni u bankama za svaku vrstu samoobnove", naglasio je Bačić.

Vlasnik kuće u Slanom Potoku, Josip Mucak, upitao je ministra kako da dođe do povrata sredstava, a Bačić je rekao da mora imati sve račune jer nije moguće isplaćivati javni novac iz državnog proračuna bez računa ili potvrde.

"Računi koji mogu opravdati vaše ulaganje u obnovu kuće, za njih možemo vratiti novce", rekao je Bačić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti