Vlada nastavlja provoditi aktivnosti za kvalitetniji život pripadnika romske nacionalne manjine u Hrvatskoj

Uoči Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. travnja, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je izaslanstvo Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, Međunarodne romske unije te zastupnika romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija. 

Na sastanku su sudjelovali predsjednica Saveza Roma Suzana Krčmar, ujedno i potpredsjednica Parlamenta Međunarodne romske unije, predsjednik Međunarodne Romske unije Normunds Rudevičs i predsjednik Parlamenta Međunarodne romske unije Stanislaw Stankiewicz. Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je predanost Vlade u izgradnji uključivijeg društva za sve pripadnike romske nacionalne manjine. Istaknuo je da je Hrvatska usvojila sve relevantne dokumente te se financiraju brojne mjere kojima se potiče kvalitetniji život pripadnika romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, uključujući kroz Operativni program za romsku nacionalnu manjinu. Realizirani su i u provode se projekti kojima se potiče obrazovanje, zapošljavanje i njegovanje kulture pripadnika romske nacionalne manjine. 
 
Predstavnici Međunarodne romske unije i Saveza Roma „Kali Sara“ te zastupnik Kajtazi istaknuli su na sastanku da je Hrvatska primjer dobre prakse u kontekstu razvoja poticajnog okruženja za romsku zajednicu. Usuglašeno je da će Hrvatska, uz aktivan dijalog i uključivanje romske zajednice, pridonositi kvalitetnijem položaju romske zajednice, osobito u Europi.
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti