Medved: Duh pobjednika i dalje prisutan u hrvatskoj vojsci

"Na poseban način danas izražavamo zahvalu i poštovanje, a naše misli i molitve su s obiteljima pripadnika brigade koji su izgubili živote za slobodu koju danas imamo", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pripadnicima 4. gardijske brigade koji su, u svojoj nekadašnjoj vojarni na Dračevcu, proslavili 32. godišnjicu osnutka.

Istaknuo je impresivan ratni put 4. gardijske brigade. "Raduje me danas ovdje gledati u zajedništvu veterane 4. gardijske brigade, njihove zapovjednike i vidjeti da su u sinergiji s njihovom udrugom. Na poseban način sam sretan promatrati prisegu mladih pripadnika. To je garancija da je duh pobjednika i dalje prisutan u hrvatskoj vojsci", ocijenio je ministar Medved.
 
Djevojkama i mladićima dodijeljeno 50 crvenih beretki
 
U organizaciji Gardijsko mehanizirane brigade HV-a održana je svečana prisega i dodjela 50 crvenih beretki među kojima je 20 djevojkama, mladim pripadnicima bojne Pauci, a slijedio je moto defile te padobranski skokovi. U sklopu svečanosti položeni su i vijenci ispred Spomen kapelice Sveti križ Dračevac, te pročitana imena poginulih. 
 
Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislav Lapenda rekao je kako su ponosni na svoj ratni put, na 200 svojih suboraca koji su dali život za Hrvatsku, ali i na današnji dan.
 
Legendarna 4. gardijska brigada je osnovana 1991. godine kao kopnena vojska. Borili su se na svim važnijim ratištima u Hrvatskoj, a njom je među ostalim zapovijedao general bojnik Ivo Jelić, general zbora Mirko Šundov, general bojnik Damir Krstičević i brigadir Ante Kotromanović. Legenda i heroj 4. gardijske brigade bio je Andrija Matijaš Pauk po kojem je brigada, poznata po crvenim beretkama, dobila ime.
 
Izvor: Vlada / Hina
 
 

Pisane vijesti