Bačić u Petrinji: Za obnovu u Sisačko-moslavačkoj županiji iz Fonda solidarnosti iskorišteno 110 posto

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Branko Bačić rekao je za obilaska gradilišta obnove i sanacije klizišta na petrinjskom području da je na području Sisačko-moslavačke županije za obnovu objekata, od predviđenih 390 milijuna eura, 50 dana prije roka iskorišteno 110 posto.

"Posebno nas veseli realizacija nekih vrlo važnih projekata za Petrinju i županiju. Svi projekti obnove financirani iz Fonda solidarnosti na području Sisačko-moslavačke županije dobro napreduju. To se jednako odnosi na javne i privatne objekte. Do kraja ljeta ćemo zbrinuti sve naše sugrađane u kontejnerskim naseljima, a ubrzat ćemo i obnovu privatnih kuća", rekao je Bačić.

Dodao kako u Petrinji u kontejnerskim naseljima u još šezdesetak kontejnera žive korisnici od kojih pola nema pravo na obnovu. Za njihov smještaj koristit će se osam stambenih zgrada koje se grade u Petrinji, a u postupku nabave su i mobilne niskoenergetske drvene kuće.

Upozorenje izvođačima na preuzete rokove

Bačić je spomenuo kako Ministarstvo nije zadovoljno dinamikom radova nekih izvođača, s kojima će se u četvrtak održati sastanak kako bi ih se upozorilo na preuzete rokove. U proteklih mjesec i pol 14 javnih nabava, s ukupno 141 gradilištem, moralo je biti poništeno. Zbog toga je velika potražnja za građevinskom operativom, a ako se ne pronađe u zemlji, morat će se angažirati izvođači iz inozemstva. 

Prije obilaska gradilišta, u Petrinji je, u nazočnosti župana Ivana Celjaka i petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes, održan sastanak o dinamici nastavka obnove na području Petrinje. Tom je prilikom Gradu prepuštena konstrukcijska obnova 42 zgrade kako bi se postupak ubrzao. 

Gradonačelnica Komes podsjetila je kako je Grad, uz obvezu konstrukcijske obnove objekata u središtu grada, preuzeo i obvezu uklanjanja dijela pomoćnih objekata koji nisu predviđeni za obnovu.    

Sanacija dva klizišta u vrijednosti 255.000 eura

Ministar Bačić obišao je gradilište cjelovite obnove bivše petrinjske Munjare, secesijske privatne zgrade u kojoj je nekad bila njezina uprava, a sada je pod zaštitom. Također je obišao dva klizišta koja se saniraju u blizini Petrinje u ukupnoj vrijednosti od 255.000 eura. Razgovarao je s korisnicima kontejnerskog naselja u Mošćenici, a u Sunji je obišao i upravo završenu zamjensku obiteljsku kuću, površine 55 četvornih metara. 

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Planiranje i izgradnja