Projekti obnove u Zagrebačkoj županiji približno su vrijednosti Pelješkog mosta

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je da se u Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti financira 148 projekata obnove od potresa, ukupne vrijednosti 273 milijuna eura, što je gotovo vrijednost Pelješkog mosta bez pristupnih cesta.

Ministar Bačić te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održali su u Zaprešiću sastanak s gradonačelnikom Željkom Turkom i zagrebačkim županom Stjepanom Kožićem. Obišli su zgrade Pučkog otvorenog učilišta, četiri privatne zgrade i zgradu suda koja kreće u rekonstrukciju.

"Prema sadašnjem stanju realizacije danas ili u iduća dva dana u cijelosti će biti iskorištena sredstva Fonda solidarnosti za zagrebački potres dok su sredstva za petrinjski potres iskorištena prije 16 dana i dosad je ostvareno 118 posto predviđenih sredstava", rekao je Bačić.

Uvjeren je da će sredstva namijenjena za obnovu na zagrebačkom području značajno premašiti, te je pozvao izvođače da nastave raditi istim intenzitetom.

Naglasio je da će do kraja godine izgraditi sve zamjenske zgrade koje su predviđene za obnovu na području zagrebačkog potresa ili će one biti u određenoj fazi izvođenja građevinskih radova.

Bačić je napomenuo da će se obnova višestambenih zgrada osim iz Fonda solidarnosti financirati kroz projekte energetske učinkovitosti pa će moći obnoviti sve zgrade.

Kroz projekte obnove Zaprešić nastavlja s pametnim rješenjima za stanovnike i grad

Božinović je rekao da više od tri desetljeća svjedoči stasanju Zaprešića u modernu cjelinu te naglasio da se kroz sve projekte obnove nastavlja s pametnim rješenjima za stanovnike i grad.

Najavio je da se planira i premještanje policijske postaje, a u obzir dolazi sjeverni dio grada, odnosno Zelengaj, gdje bi trebale biti smještene žurne službe. Razmišlja se i o gradnji centra Civilne zaštite koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali i na nacionalnoj razini.

Gradonačelnik Željko Turk rekao je da se zgrada Pučkog učilišta intenzivno obnavlja, a za nekoliko dana kreće obnova zgrade suda. Na cestama je 17 gradilišta, a u samoobnovu su krenule i privatne zgrade.

Podsjetio je da će Grad Zaprešić plaćati subvenciju svim nositeljima stanarskog prava od potresa do dana kad sanacija njihovih objekata bude gotova riječ je o 70-ak stanova.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti