Grlić Radman: Prioriteti u radu Globalne koalicije su prevencija i suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u Rijadu na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Na sastanku je najavljen financijski zalog za stabilizaciju Iraka i Sirije u iznosu od 600 milijuna američkih dolara, navodi se u priopćenju.

Ministar Grlić Radman naglasio je, po priopćenju, kako hrvatski prioriteti u radu Globalne koalicije ostaju i dalje prevencija i suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, ne samo na Bliskom istoku, već i diljem svijeta.

„Dosadašnji uspjeh Koalicije pokazuje da samo ujedinjeni možemo postići konkretne rezultate. Nažalost, naš posao nije završen - moramo ostati aktivni. Da'esh ne smije dobiti drugu priliku i zauzeti još jedno uporište kao nekada u Iraku i Siriji“, izjavio je ministar i dodao kako se pored tradicionalnih protuterorističkih mjera moraju pojačati i napori u gospodarskoj i socijalnoj dimenziji koju često zlorabi teroristička propaganda koja je sve više fokusirana na mlade.

Hrvatska još sigurnija i sposobnija nositi se s izazovima nezakonitih migracija ulaskom u šengenski prostor

Između ostalog, ministar se osvrnuo i na jedan od ključnih hrvatskih prioriteta i doprinosa koaliciji, a to je održavanje vlastitog susjedstva sigurnim od terorističkih prijetnji kroz potporu euroatlantskim procesima integracija. Naglasio je pritom kako je Hrvatska još sigurnija i sposobnija nositi se s izazovima nezakonitih migracija ulaskom u šengenski prostor.

Situacija u Siriji i njezino političko rješenje je i dalje neophodno za dugoročnu stabilnost na globalnoj razini. „Važno je podupirati lokalne vlasti i institucije, promicati dobro upravljanje te poticati dijalog i pomirenje među zajednicama kako bi se spriječilo ponovno oživljavanje terorizma i nasilnog ekstremizma te osigurala dugoročna stabilnost. Hrvatska pomoć Iraku i Siriji do sada je ponajviše bila usmjerena obrazovnom sektoru te izbjegličkim zajednicama Sirije i susjednih zemalja. Hrvatska će ispitati mogućnosti osnaživanja svoje potpore stabilizacijskim programima Koalicije, što uključuje i područje protuminskog djelovanja“, zaključio je, po priopćenju, Grlić Radman.

Na marginama konferencije ministar je održao niz bilateralnih sastanaka, uključujući s domaćinom, saudijskim ministrom vanjskih poslova, princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, s kojim je razgovarao o regionalnim i globalnim izazovima te važnosti jačanja gospodarske suradnje, navodi se u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti