Plenković: Hrvatskoj je važno da revidiranje sedmogodišnjeg okvira ne dotakne sredstva predviđena za regionalni razvoj

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izvijestit će danas članove Europskoga vijeća o daljnjim planovima za reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira, s obzirom na nove izazove, koji su podijeljeni u tri točke: daljnja potpora Ukrajini, izazovi ilegalnih migracija te konkurentnost europskoga gospodarstva. Hrvatskoj je, poručio je premijer Plenković, bitno da bilo kakvo revidiranje sedmogodišnjeg okvira ne dotakne sredstva koja su predviđena za naš regionalni razvoj, s obzirom da smo zemlja kohezije. Što se tiče tri točke koje su navedene, premijer smatra da one zavređuju revaloriziranje jer ono što se činilo 2019. i 2020. u realnom životu danas ne može biti identično, s obzirom na sva zbivanja na koja se tada nije računalo.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Bruxellesu, gdje danas sudjeluje na sastanku Europskoga vijeća, uoči kojeg je sudjelovao na sastanku na vrhu Europske pučke stranke.
 
Današnji sastanak Europskog vijeća odvija se u kontekstu desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, kazao je u izjavi za medije po dolasku na sastanak premijer Plenković, podsjetivši da je sinoć u Bruxellesu tim povodom održan svečani koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.
 
Istim povodom premijer je jučer održao i predavanje u Centru za europske i političke studije o hrvatskom putu u Europsku uniju, prvih deset godina članstva te budućnosti procesa proširenja.
 
Govoreći o glavnim temama sa sastanka na vrhu Europske pučke stranke, kazao je da su europski pučani raspravljali o pripremama za različite nacionalne izbore koji slijede u članicama Europske unije, kao i izborima koji su nedavno održani u nekim zemljama.
 
Čestitali su, dodao je, svojim kolegama na izbornim pobjedama u njihovim zemljama – premijeru Mitsotakisu na ponovljenim izborima u Grčkoj, pobjedi Petterija Orpa u Finskoj i ostalima, kazavši da se radi o dobroj političkoj fazi za stranke europskih pučana na različitim nacionalnim izborima.
 
Nastavak političke, financijske i vojne potpore Ukrajini
 
Uoči sastanka Europskoga vijeća, čelnici i čelnice EU-a danas će se za radnim ručkom sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na kojem će se razgovarati o strateškom partnerstu između Europske unije i NATO-a, a glavni tajnik će ih izvijestiti o pripremama za predstojeći summit NATO-a u Vilniusu.
 
Nakon toga, kazao je premijer, na sastanku Europskog vijeća razgovarat će se o daljnjoj političkoj, financijskoj i vojnoj potpori Ukrajini.
 
Bit će riječi i o ekonomskoj sigurnosti, odnosno o naučenim lekcijama iz svih kriza, te u tom kontekstu o strateškoj autonomiji, samodostatnosti i konkurentnosti Europske unije u gospodarskom i energetskom smislu.  
 
Važno je da pokažemo koliko smo se svi, kao države članice i kao Unija skupa, u stanju nositi sa izazovima koji se događaju posljednjih godina
 
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izvijestit će članove Europskoga vijeća o daljnjim planovima za reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira, s obzirom na nove izazove, koji su podijeljeni u tri točke: daljnja potpora Ukrajini, izazovi ilegalnih migracija te konkurentnost europskoga gospodarstva.
 
Hrvatskoj je, kazao je premijer Plenković, bitno da bilo kakvo revidiranje sedmogodišnjeg okvira ne dotakne sredstva koja su predviđena za naš ravnomjerni regionalni razvoj, s obzirom da smo zemlja kohezije.
 
Što se tiče tri točke koje su navedene, premijer smatra da one zavređuju revaloriziranje jer ono što se činilo 2019. i 2020., u realnom životu danas ne može biti identično s obzirom na sva zbivanja na koja se tada nije računalo.
 
"Ovaj summit je bitan da pokažemo koliko smo se svi, kao države članice i kao Unija skupa, u stanju nositi sa izazovima koji se događaju posljednjih godina", poručio je premijer Plenković uoči sastanka Europskog vijeća.
 
Želimo deeskalaciju sukoba na Kosovu i stvaranje preduvjeta za održavanje novih izvora na kojima će se osigurati sudjelovanje birača
 

Upitan o odnosima između Kosova i Srbije, premijer Plenković kazao je da je rasprava o toj temi predviđena pod točkom razno.
 
"Naš je stav da želimo deeskalaciju sukoba i svih ovih incidenata koji su se događali proteklih mjeseci. Druga poruka je da želimo da se stvore preduvjeti za održavanje novih izbora u općinama s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, da ti izbori budu sigurni i da na njima vidimo sudjelovanje, s obzirom da su zadnji izbori doživjeli bojkot", kazao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je kako iz razgovora koje je imao prigodu voditi u proteklih nekoliko dana i sa srbijanskim i sa kosovskim kolegama razumio da postoji spremnost da se ti izbori održe, međutim, dodao je, važno je da se na njima osigura sudjelovanje.    
 
Osvrnuo se i na zbivanja u Rusiji od protekloga vikenda.
 
Kazao je da su ta kriza pokazala krhkost situacije u Rusiji te da su sve slabosti izašle na vidjelo. Zbog toga je, dodao je, još važnije nastaviti sa snažnom podrškom Ukrajini.



Pisane vijesti