Ministrica Brnjac u UN-u na Političkom forumu o održivom razvoju

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac od 13. do 19. srpnja u New Yorku će sudjelovati na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini-HLPF koji se održava pod okriljem Gospodarskog i socijalnog vijeća-ECOSOC u Ujedinjenim narodima, kažu za Hinu u srijedu iz Ministarstva turizma i sporta.

U sklopu tog Foruma ministrica Brnjac sudjelovat će na panelu posvećenom 11. cilju održivog razvoja pod nazivom "SDG 11 i međusobne veze s drugim ciljevima održivog razvoja - Održivi gradovi i zajednice“, gdje će predstaviti doprinose Hrvatske tom cilju.

"Na Političkom forumu visoke razine o održivom razvoju razgovarat ćemo o učinkovitim i inkluzivnim mjerama oporavka za rješavanje utjecaja pandemije covid-19 na ciljeve održivog razvoja (SDG) te o praktičnim smjernicama politika za potpunu provedbu ciljeva iz Agende 2030.", poručila je ministrica Brnjac uoči odlaska u New York.

Naglasila je pritom i da je u ocjeni napretka Hrvatske, Europska komisija (EK) u svom izvješću zaključila da Hrvatska pravovremeno napreduje u postizanju gotovo svih ciljeva održivog razvoja.

"Napredak smo ostvarili prema svim pokazateljima koji pridonose ostvarivanju ciljeva održivosti, pogotovo onima povezanih s pravednošću, produktivnošću i makroekonomskom stabilnošću te gotovo svim pokazateljima povezanim s okolišnom održivošću. Svi ti pokazatelji važni su nam i kao turističkoj zemlji i to u pogledu ostvarivanja ciljeva razvoja održivog turizma bez kojeg nema daljnjeg napretka. Veseli me i što ću kolegama ministrima predstaviti naš novi zakon o turizmu, kojim ćemo stvoriti zakonski okvir za osiguravanje održivosti i omogućiti upravljanje turizmom", ocijenila je ministrica.

Tijekom boravka u New Yorku, u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom-UNWTO, Ministarstvo turizma i sporta u sjedištu UN-a organizirat će i okrugli stol na visokoj razini pod nazivom "Economic, Social And Environmental Sustainability In Tourism“, na kojemu će ministrica predstaviti novi zakon, a očekuje se da im se uvodno obrati predsjednik Opće skupštine UN-a Csaba Kőrösi te predsjednica Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a Lachezara Stoeva.

"S novim zakonom o turizmu Hrvatska postaje jedinstvena u svijetu jer će prvi puta jedna zemlja stvoriti zakonski okvir za osiguravanje održivosti i upravljanje turizmom", ističu iz MINTS-a, dodajući da će se ministrica obratiti okupljenima i tijekom opće rasprave prvoga dana ministarskog dijela HLPF-a.

Posljednjeg dana boravka u New Yorku, u ime Republike Hrvatske predstavit će drugi Dobrovoljni nacionalni pregled (DNP) o provedbi programa UN-a za održivi razvoj (VNR), odnosno napredak Hrvatske u provedbi svih 17 ciljeva održivog razvoja kroz 38 pokazatelja za praćenje ostvarenja ciljeva, uz identificiranje izazova i prostora za moguća poboljšanja.

Te nacionalne DNP-ove na forumu u New Yorku predstavit će osim Hrvatske još 39 zemalja.

Naime, 17 ciljeva održivog razvoja (tzv. Sustainable Development Goals-SDGs) predstavlja glavnu okosnicu razvojne Agende 2030 ili Programa globalnog razvoja do 2030., usvojenom na konferenciji UN-a o održivom razvoju 2015..

Ciljevi su detaljno razrađeni u 169 usko povezanih pod-ciljeva, pri čemu Agenda 2030 težište stavlja na ljude, planet, prosperitet, mir i partnerstvo, očekujući od država da u skladu sa svojim nacionalnim kapacitetima učine sve da "nitko ne bude ostavljen po strani" ("leaving no-one behind").

Hrvatska je svoj prvi nacionalni pregled DNP o provedbi ciljeva održivog razvoja predstavila na zasjedanju Političkog foruma o održivom razvoju na visokoj razini 2019., a u odnosu na to, u novom, drugom izvješću "vidljiv je napredak u postizanju svih ciljeva održivog razvoja, ali u dijelu ciljeva napredak je nešto sporiji zbog utjecaja niza kriza u proteklom razdoblju", kažu iz MINTS-a.

Na marginama Političkog foruma o održivom razvoju na visokoj razini, ministrica Brnjac sastat će se i sa mnogim kolegama iz svijeta, od ministara i njihovih zamjenika, do predstavnika putničkih udruženja i drugima.

 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti