Banožić za Novu: Vojnici će biti plaćeni za pomoć u saniranju šteta u Slavoniji, naknada je udvostručena

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje je li MORH po proceduri bio informiran o dolasku Milorada Dodika, na Hvar, ministar je odgovorio da nije. "Ne, nije bio upoznat. Procedura u Republici Hrvatskoj je jasna. Diplomatska nota je trebala biti upućena Ministarstvu vanjskih poslova, temeljem toga bi Ministarstvo obrane dalo svoje mišljenje. Na taj način bi i ostala tijela bila upućena što ovdje nije bio slučaj", pojasnio je. 
 
Novinarka je kazala da je predsjednik Milanović u priopćenju izvijestio da je o dolasku Dodika bio informiran MUP, a ministar Banožić je ustvrdio da je riječ o još jednom obliku nepoštivanja institucija.
 
"Očito da su dane minimalne informacije, htjela se zadovoljiti neka procedura, sve vodi tome da je htio ovaj susret zataškati od javnosti. Činjenica da je ovo samo još jedan oblik nepoštivanja institucija Hrvatske, ali i svih onih koji bi trebali obavljati kvalitetno svoje zadaće", kazao je.
 
Na pitanje je li učinjen sigurnosni propust, ministar je rekao da se iz Milanovićeva priopćenja isčitava da je dana minimalna informacija. "Moja pretpostavka je da je Kontrola zračne plovidbe dobila određenu informaciju, tako da nije bilo potrebe za bilo kakvim reakcijama", dodao je.
 
Predsjednik mora poštivati institucije i procedure
 
Ministar je pojasnio u kojim slučajevima se dižu MIG-ovi i kako se kontrolira zračni prostor.
 
"U onom trenutku kada se pojavi objekt koji nije moguće identificirati putem radarskih sustava, tada se podižu MIG-ovi", rekao je.
 
Upitan hoće li tražiti dodatne provjere oko toga, ministar je poručio da Predsjednik mora poštivati institucije i procedure. Naglasio je da je naš zračni prostor siguran.
 
Ministar je komentirao i koliko je vojska angažirana u saniranju štete od oluje i hoće li vojnici za to biti plaćeni. Kazao je da sve biti plaćeno i da je naknada udvostručena.
 
Ustvrdio je da je vojska reagirala istoga trena. "To se sve dogodilo 19.07., a vojska je već 20.07. bila na terenu", naglasio je Banožić.
 
Što se tiče požara, ministar je rekao da vojska ima 5 Canadaira i 6 Airtractora, istaknuvši da je na požarištu na Čiovu 6 zrakoplova.
 
Osvrnuo se i kritike na račun Civilne zaštite, koja prema mnogima nije dovoljno brzo reagirala u Slavoniji i Moslavini.
 
Oporba potratila vikend u Saboru, trebali su biti u Slavoniji
 
"Oporba je isfrustrirana što je tri dana sjedila u Saboru, umjesto da je bila u Slavoniji. Sad kad su vidjeli da su potratili vikend, sada bi medijski prostor da pokažu kako su ipak na političkoj sceni", rekao je Banožić.
 
Ministar planira postati izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. "To je moj život posljednjih 15 godina. U tom zvanju sam dugi niz godina. To je jedna procedura koju prolazim. Imam zakonsko pravo. Imam i mišljenje od Povjerenstva iz srpnja 2019. godine. Članak 13, stavak 3, jasno govori na koji način se može, i to poštujem, kao i sve odluke Povjerenstva. Mislim da u isto vrijeme mogu biti i ministar i profesor. Ovdje je poanta da kvalitetno ispunjavate svoje obaveze. Veseli me rad sa studentima. Rad s njima napuni mi baterije", zaključio je ministar Banožić.
 
Izvor: Nova TV/Vlada
 
 

Pisane vijesti