Božinović redarstvenicima u Topuskom: Vi ste bili prvi od prvih

U Topuskom je, u znaku odavanja počasti poginulim braniteljima, svečano obilježena 33 godišnjica utemeljenja prve naoružane braniteljske postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio im je da su oni bili "prvi od prvih".

Na svečanoj akademiji okupili su se brojni pripadnici te postrojbe i njihove udruge, a kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, odnosno Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je dan postrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, 5. kolovoza 1990., jedan od najznačajnijih datuma hrvatske povijesti.

"Ti, tada mladi ljudi, prvi su se odazvali pozivu predsjednika Tuđmana, koristivši mogućnost ondašnjeg zakonodavstva da se formiraju u sastavu pričuvnih snaga tadašnjeg MUP-a. Tako je i prvi otpor agresoru pružen od strane policajaca. To je i jedinstven primjer u svijetu da su prvi udar agresora na sebe primili pripadnici policije, njih 1.700, a sve ostalo je povijest", rekao je Božinović.

Iz te postrojbe, kako je rekao, kasnije su nastale i mnoge slavne braniteljske postrojbe. "Prvi hrvatski redarstvenik je priznat kao prva borbena postrojba u Domovinskom ratu, pa smo i mi u MUP-u po njima nazvali našu Policijsku akademiju, jer je tada zapravo označen početak stvaranja suvremene policije", istaknuo je te zaključio: "Vi ste bili prvi od prvih, i hvala vam na tome".

Kao izaslanik ministra Tome Medveda, odnosno Ministarstva hrvatskih branitelja, nazočne je pozdravio državni tajnik Špiro Janović, koji je rekao da su najvrijedniji domoljubi prvi digli glavu i krenuli u obranu zemlje, te da borba za bolju Hrvatsku još traje. Najavio je da će istaknutu zastavu postrojbe ponijeti sutra, 5. kolovoza, u Knin i priključiti je svim drugim ratnim zastavama.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak podsjetio je na doprinos, ali i žrtve koje je ta županija podnijela u Domovinskom ratu, a o ratnom putu Prvog hrvatskog redarstvenika govorili su predsjednik Udruge Zdravko Lončar i predsjednik županijske podružnice udruge Mato Fofić.

U sklopu svečanosti položeni su vijenci na spomenik poginulim braniteljima, služena je sveta misa, a svečanost su nastupom obogatile članice Vokalnog ansambla Lipe.

Ministar Božinović će zbog crvenog alarma obići područja ugrožena od vremenskih nepogoda

Potpredsjednik Božinović tijekom poslijepodneva je u Kotar šumi sudjelovao u svečanosti obilježavanja 28. obljetnice pogibije zapovjednika 57. brigade HV „Marijan Celjak“, brigadira Stjepana Grgca - Grge, tijekom VRO "Oluja".
Najavio je da će nakon boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji, zbog najavljenog crvenog alarma, obići ugrožena područja od vremenskih nepogoda.

"Provjerit ćemo kakva je situacija na najkritičnijim mjestima na Savi, ali ćemo otići i prema Karlovcu. Sve službe Hrvatskih voda, Civilne zaštite i policije su u visokom stanju pripravnosti jer ovolika količina padalina je iznenadila naše kolege u Sloveniji, pa se ja prioritetno danas posvećujem tome", rekao je uz napomenu da će u slučaju potrebe o intervencijama odlučiti struka. 

Upitan o sustavu upozoravanja na opasnosti koji bi u funkciji trebao biti od ponoći, Božinović je kazao: “Ako se pokaže potreba i ako budemo suočeni s visokim poplavama, odluku donosi struka. Sustav je spreman, a činjenica da je proglašen crveni alarm ne znači automatizam u slanju poruka sustavom SRUUK. To prije svega odlučuje struka, prije svega glavni upravitelj u obrani u poplava.”

Odluke, kaže ministar, donose oni koji i inače donose odluke ovisno o vrsti ugroze. Ako se radi i požaru, to je glavni vatrogasni zapovjednik, ako se radi o nevremenu, tada je odluka na DHMZ-u, ako su u pitanju poplave, odluka je na ravnatelju Hrvatskih voda koji upravlja u kriznim situacijama u vrijeme poplava.

Hrvatska ne bi postigla svoje ciljeve kad bi reagirala na svaku provokaciju

Što se tiče poruka koje uoči Oluje svake godine stižu iz susjedne Srbije i dijela BiH, ministar Božinović je kazao: “Mi iz godine u godinu slušamo određenu vrstu narativa i poruka. Kroz sve te godine, Hrvatska napreduje, a nisam siguran da se taj napredak  može preslikati na ove koji šalju tu vrstu poruka.”

“Hrvatska ne bi postigla sve svoje ciljeve kad bi reagirala na svaku provokaciju”, poručio je.

Izvor: Hina, Vlada

Pisane vijesti