Premijer veleposlanicima: Osnaženi vanjskopolitički položaj koristimo za dobrobit građana i gospodarstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otvorili su Konferenciju veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u Esplanade Zagreb Hotelu. Na konferenciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić.

"Na godišnjoj konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika razgovaramo o daljnjim prioritetima hrvatske diplomacije. Schengen i Eurozona pozicioniraju Republiku Hrvatsku u samu jezgru Europske unije. Osnaženi vanjskopolitički položaj koristimo za dobrobit građana i gospodarstva", objavio je Plenković na Twitteru.

Premijer se u sklopu konferencije sastao s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom. Na Twitteru je napisao da Hrvatska i Austrija nastavljaju jačati odnose i izvrsnu suradnju u okviru Europske unije.

Schallenberg se na marginama konferencije susreo i s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom.

Odnosi Hrvatske i Austrije iznimno bliski i prijateljski

Grlić Radman je kazao kako je sa Schallenbergom razgovarao o geopolitičkoj situaciji i o temama od zajedničkog interesa, među kojima je europska perspektiva zapadnog Balkana. "Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji. Austrija i Hrvatska snažno podržavaju tu perspektivu", rekao je.

Schallenberg je naglasio kako su odnosi Hrvatske i Austrije iznimno prijateljski i iznimno bliski, naglasivši kako postoji ogromna kulturna veza između dvije zemlje. U kontekstu austrijske ovisnosti o ruskom plinu kazao je kako se nastavljaju razgovori kako iskoristiti potencijal LNG terminala na Krku.

Božinović o sigurnim migracijama

Teme konferencije su, između ostalog, sigurnosna pitanja i rizici te položaj Hrvata izvan Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović govorio je o sigurnim migracijama, a ministar Banožić o vojnoj diplomaciji.

"Na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske govorio sam o uređenim i sigurnim migracijama. Novi zakonodavni akti utvrđuju  solidarnost i odgovornost kao osnovu nove migracijske i azilne politike, uz unapređenje odnosa s trećim državama", napisao je Božinović na Twitteru.

Zaštita hrvatskih državljana je naša ustavna i moralna obveza

Ministar Grlić Radman je na Konferenciji odgovarao i na pitanja novinara o aktualnim temama.

Upitan o izjavama predsjednika Zorana Milanovića o hrvatskim navijačima u Grčkoj, kazao je da te izjave ne pridonose položaju hrvatskih državljana u zatvorima. Dodao je kako grčke vlasti smatraju da to nije hrvatska pozicija te da je to jedan izdvojeni slučaj.

Naglasio je kako to što su on i ministar Malenica posjetili navijače u zatvoru nije pritisak na grčko pravosuđe.

"Ne radimo pritisak ni na vlastito pravosuđe, to su odvojene kategorije. Ne možete raditi pritisak na pravosuđe jedne zemlje članice Europske unije. Kada je u pitanju zaštita hrvatskih državljana to je naša ustavna, moralna, ljudska i profesionalna obveza", rekao je.

Grlić Radman je kazao i da nemaju informacije o prijetnjama Hrvatima u zatvoru.

Upitan o mogućnosti postizanja dogovora s Pantovčakom u vezi s imenovanjem veleposlanika, ministar je odgovorio kako je hrvatska Vlada dala svoj prijedlog koji je na predsjednikovu stolu.

Izvor: Vlada/HRT/Hina
 

Pisane vijesti