Malenica: Provodimo najznačajnije reforme u javnoj upravi u 30 godina

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je kako Hrvatska priprema i provodi najznačajnije reforme u području javne uprave u posljednjih 30 godina.

„Jedna od najvećih reformi u hrvatskoj javnoj upravi je priprema novog Zakona o plaćama u javnim službama, uz novi Zakon, fokus je i na upravljanju ljudskim potencijalima u javnoj upravi“, rekao je ministar na panel raspravi „Reforma javne uprave u pretpristupnom i postpristupnom razdoblju“ kojom je nastavljena konferencija Europske skupine za javnu upravu (EGPA).

Hrvatska je prije ulaska u EU modernizirala zakonodavstvo

Malenica je naveo kako je Hrvatska prije ulaska u EU uvela razne politike i modernizirala zakonodavstvo, te da nakon ulaska u EU, nekoliko godina nije bilo značajnijih reformi.

Međutim, bitno je naglasiti digitalnu transformaciju naše javne uprave nakon COVID-a. Već smo imali platformu e-građani, ali je njezina upotreba bila ograničena. Nakon što je počela pandemija, baza korisnika platforme proširila se na više od milijun korisnika. Kao odgovor, pokrenuli smo nekoliko projekata digitalizacije kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti“, naglasio je ministar.

Većina nedavnih zakonskih promjena odnosi se na digitalizaciju

Dodao je da se većina nedavnih zakonskih promjena odnosi na digitalizaciju, rješavanje problema nedostatka državnih službenika i poboljšanje njihovih plaća.

''Akademska zajednica predlaže više reformi. Međutim, izazov ih je provesti, s obzirom na česte krize kao što su COVID-19, štrajkovi, izbori, itd.“, rekao je ministar.

Naglasio je kako su kvaliteta i priprema reforme od ključne važnosti, posebno kada se surađuje s dionicima i akademskom zajednicom. „Kontinuirano vodimo dijalog s akademskim institucijama kako bismo dobili sveobuhvatan uvid u predložene reforme. Ali važno je razmotriti svaku perspektivu i izraditi koherentan zakonodavni i pravni projekt“, poručio je ministar Malenica.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti