Ministar Erlić u Koprivnici o novcu iz EU fondova

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić za posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji razgovarao je sa županom Darkom Korenom o novcu koji se povlači iz Europskih fondova.

Erlić je izjavio da na području Podravine i Prigorja ne manjka razvojnih projekata financiranih iz dostupnih fondova. Time se pokazuje kapacitet županijskih institucija koje su zadužene za povlačenje novca.

"Na ovom je prostoru u proteklih šest ili sedam godina realiziran niz projekata čija je ukupna vrijednost 470 milijuna eura", istaknuo je Erlić napomenuvši da jedan županijski proračun iznosi otprilike 100 milijuna eura.

Najviše sredstava je povučeno za projekte obnove, energetske obnove, izgradnje prometne infrastrukture i obrazovanja.

Na sastanku se razgovaralo o budućim projektima, odnosno natječajima za koje se treba pripremiti. Još nikada nam nije bio dostupan tako veliki iznos koji treba iskoristiti, više od 25 milijardi eura, rekao je Erlić.

Ulaganje u koprivničku bolnicu dobar primjer usmjeravanja europskog novca

Kao dobar primjer usmjeravanja europskog novca istaknuto je ulaganje u koprivničku bolnicu, pred kojom je ministar održao konferenciju za novinare. Pohvalio je projekt energetske obnove zgrade ustanove.

U zdravstvu se zbog manjka novca svaki cent mora nekoliko puta okrenuti, a ovdje se uspjelo realizirati 13 milijuna eura investicija, kazao je Erlić.

Župan Koren poručio je da je koprivnička bolnica zdravi primjer kako se može doći do drugih izvora za financiranje projekata u zdravstvu, poglavito iz EU fondova.

Suradnja s Erlićem i njegovim ministarstvom bila je presudna za obnovu i dogradnju bolnice.  Pred nama je još mnogo planova koje želimo provesti u djelo, tu će nam i dalje biti potrebna kvalitetna suradnja s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuo je Koren.

Erlić je također posjetio nedavno otvoreni Centar kompetentnosti u Koprivnici vrijedan 10 milijuna kuna, koji se nalazi u sklopu Obrtničke škole.

Izvor: Hina/Vlada

 

Pisane vijesti