Vučković za RTL: Nacionalni veterinarski sustav radi dobro

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je večeras u RTL-u Danas, gdje je rekla da nacionalni veterinarski sustav radi dobro i da je dao sve od sebe. Kazala je i da će provjeriti oprečne informacije o slučaju Andrijaševaca gdje su lešine svinja ležale na cesti. Osvrnula se i na druge aktualne teme.

Hoćete li podnijeti ostavku kako traže?

Prvi put to čujem. Ne mislim podnijeti ostavku.

Osjećate li ikakvu odgovornost zbog eutanazije svinja?

Mislim da nacionalni veterinarski sustav daje sve od sebe i da radi dobro, da je sve točno predvidio - i smjer kretanja bolesti, a i epidemiološka slika je potvrđena. Smatram da smo poduzeli i uspjeli smo dobiti niz dodatnih izuzeća kako bismo što prije izašli iz epidemije. O tome mogu više reći i veterinari.

Na istoku Hrvatske kažu da će krenuti u prosvjede, što im poručujete?

Nadam se da neće. Žao mi je ako će krenuti u prosvjede. Svi moramo poslušati savjete veterinarske struke kad se pojavi afrička svinjska kuga. Takvo područje potrebno je što prije depopulirati. U zemljama, u kojima se pojavila prije, nakon epidemije znala se pojavljivati ponovno. Mi smo poduzeli niz mjera kako bismo omogućili ograničen promet, premještanje životinja, depopuliranje.

Ono što je u Andrijaševcima vidjeli - je li to bilo prema svim pravilima?

Ovo je službena informacija - eutanazija se odvijala u prisustvu višeg veterinarskog inspektora, veterinarskog tehničara i ovlaštenog veterinara od 10:40 do 14 sati. Svinje su se izvlačile jedna po jedna iz dvorišna u kojima nije mogao prići kamion ovlaštenog veterinara. Koliko ja znam, odvezene su prema službenoj potpisanoj informaciji u 14:40 sati.

Iz vašeg ministarstva kažu da nema svinjokolje, upravo zbog svinjske kuge, a to se desilo u slavonskim dvorištima?

Nije to bila svinjokolja, to je eutanazija pod nadzorom višeg veterinarskog inspektora, veterinarskog tehničara, a od strane ovlaštenog veterinara i sva trojica bila su cijelo vrijeme tu. Trupla su dezinficirana. Nakon toga je dezinficirano i cijelo gospodarstvo i dvorište.

Mještanin kaže da ništa nije bilo dezinficirano?

Službena informacija govori da je dezinficirano.

U našem prilogu čovjek kaže da su mu dali pištolj da sam usmrti svoje životinje. Je li to normalno?

Ne može neovlaštena osoba ubijati pištoljem.

Hoćete li poslati inspekciju zbog toga?

Provjerit ćemo te navode, kao i sve druge.

Koliko je svinja ukupno ubijeno i je li ih trebalo biti toliko ubijeno?

Do sada je ubijeno više od 17.000 svinja. Dodatno smo, uz pomoć mjera koje poduzimamo, uspjeli na klanje i preradu odvesti više od 23 tisuće, što je dobro. Do sada je potvrđeno i 8 slučajeva divljih svinja. Preventivno se uvode uzorci godinama i prije potvrde afričke svinjske kuge uzeto je 30 tisuća uzoraka kod domaćih i 17 tisuća kod divljih svinja. Govoreći o divljim svinjama, mi radimo po zaključku Vlade i plaćamo odstrel. Imamo pojačani odstrel 10 posto u odnosu na do sada propisani broj.

Je li normalno da samo jedna tvrtka, i to vašeg kolege, Agroproteinka, može sanirati te svinje?

Važeća koncesija dodijeljena je putem javnog natječaja 2017. godine. Također, prije toga je ista tvrtka imala desetogodišnju koncesiju - od 2007. do 2017. godine. Ja ne ulazim u to što je bilo prije 2007. godine. Potvrđujem da smo promijenili cijene svima u veterinarskom ustavu zato što je rast cijena svima učinio svoje, samo nismo Agroproteinki.

Ali ovo je epidemija koja neće tako brzo otići. Jeste li spremni revidirati ugovor ili ponuditi ugovor još nekome tko je spreman izvoditi ga?

Uvijek je posao na javnom natječaju ponuđen svima.

Hoće li biti novi javni natječaj?

Koncesija traje do 2027. godine. Znate li nekoga tko se u Hrvatskoj time bavi?

Ja nisam naredila da se ubije toliko i toliko svinja. Ja mogu samo inzistirati na provođenju zakona, da se poštuju mjere koje se odnose na biosigurnost i koje su na snazi od 2009. godine.

Mogu apelirati na odgovornost posjednika, osiguravati dodatno, kao što jesmo, interventne veterinarske timove iz cijele zemlje, surađivati s Državnim inspektoratima i pokušavati, s obzirom na to da ova bolest ostavlja strašne socioekonomske posljedice na području kojim se javlja, pomoći posjednicima programima.

Valja reći da posjednici mi smo jedina zemlja u Europi koja radi programe pomoći za sve posjednike neovisno o tome u kojoj su kategoriji u kojima se gospodarstvo nalaze.

Što se tiče javnog natječaja - koncesija traje do 2027. godine. Bilo bi zanimljivo povjeriti radi li netko još to. Ja nisam spremna ugrožavati nacionalnu sigurnost i veterinarski sustav prekidanjem ugovora, a da nemamo drugo rješenje.
Resorna ste ministrica - zašto je kruh tako skup, sirovine pojeftinjuju?

Cijene se određuju kao tržišna kategorija mehanizmom ponude i potrošnje. Vlada, kao i neke druge vlade, iznimno koristi mehanizme kontrole cijena.

Cijena kruha - cijene osnovnih imputa od prošle godine značajno su pale, pa bi bilo logično da se i cijene na strani potrošnje smanje. no s obzirom na sve što smo proživjeli proteklih godina, teško je to komentirati, valja biti oprezan.
A Vlada će nastaviti pomagati svojim mjerama, koje katkad uključuju i kontrolu cijena.

Izvor: RTL/Vlada
 

Pisane vijesti