Primorac za HTV: Očekujemo značajno usporavanje inflatornih pritisaka do kraja godine

Ministar financija Marko Primorac za HRT-ov Dnevnik komentirao je ograničavanje cijene odabranih proizvoda, jednu od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći, kazavši da ne vjeruje da će ona u lošiji položaj staviti male trgovce jer je Ministarstvo gospodarstva za ovu mjeru napravilo potrebne analize i obavilo razgovore s trgovačkim lancima.

"Vjerujem da je mjera koja je donesena dobro utvrđena i da će polučiti željene rezultate i to je u ovom trenutku najvažnije, ocijenio je
 
Ovih dana u fokusu su marže trgovaca, oni tvrde kako su marže vrlo male, a s druge strane ograničavaju im se cijene proizvoda. Ministar je istaknuo da za vrijeme povećanih inflatornih pritisaka rastu cijene proizvoda, a rastu cijene i inputa, troškova poslovanja. 
 
"Mi smo tu kontinuirano bili u situaciji u kojoj smo mi isticali kako cijene rastu, a paralelno su proizvođači, trgovci i distributeri isticali kako njima rastu ulazni troškovi. U situaciji kada dobijete podatke o dobiti poduzeća i gledate podatke o polugodišnjoj dobiti onda vidite da prihodi rastu brže nego troškovi", istaknuo je ministar. 
 
Kontinuirano radimo da inflacija bude što manja
 
Ministar je rekao da Vlada u ovaj problem nije ušla kalkulirajući, te da je inflacija problem koji je značajan za građane posebno za one građane s najnižim primanjima. 
 
- Mi kontinuirano radimo na to da inflacija bude što manja. Bilježili smo i pozitivan trend od studenog prošle godine, inflacija se iz mjeseca u mjesec smanjivala, stopa inflacije je postala manja. U kolovozu smo dobili podatke da se trend promijenio i da je inflacija porasla na 7,8 posto", rekao je Primorac. 
 
Novi trezorski zapisi do kraja godine
 
"Ići ćemo na kratkoročnija izdanja gdje će građani moći participirati u kratkoročnom dugu. Isto tako u razgovoru s bankama imamo i njihovo čvrsto obećanje da će uskoro porasti i depozitne kamatne stope, mi ćemo tu situaciju pratiti i u skladu s njom ćemo utvrđivati naša izdanja kratkoročnih vrijednosnih papira te kamatne stope na te vrijednosne papire", objasnio je Primorac.
 
Rekao je da će banke u listopadu značajnije povećavati kamatne stope. 
 
"Kada dođe do tog povećanja mi ćemo definirati našu strategiju za dalje, ali izdanje trezorskih zapisa očekujemo do kraja godine", kazao je. 
 
Osvrnuo se na cijene energenata i rekao da je bitno da se paketom pomoći stvorila sigurnost i očuvao standard hrvatskih građana. 
 
"Očekujemo snižavanje cijena i značajno usporavanje inflatornih pritisaka do kraja godine, dodao je. 
 
Izvor: HTV / Vlada

Pisane vijesti | Financije