Plenković: Ostvareno je 18,1 milijun dolazaka te gotovo 100 milijuna noćenja, a prihodi su daleko veći nego ranije

Dosadašnji podaci govore da je i ova turistička sezona među najboljima, a možda do kraja godine bude i najbolja, kazao je danas premijer Andrej Plenković, čestitajući djelatnicima u toj gospodarskoj grani Svjetski dan turizma. Do 22. rujna ostvareno je 18,1 milijun dolazaka te gotovo 100 milijuna noćenja, što je 8 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prihodi daleko veći nego u bilo kojoj sezoni, kazao je premijer Plenković podsjetivši da je Vlada donijela Strategiju održivog razvoja turizma.  

Otvarajući današnju, 253. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu.
 
S obzirom da se danas obilježava Svjetski dan turizma, a Hrvatska je turistička zemlja, premijer Plenković zahvalio je svim djelatnicima u toj gospodarskoj grani te izvijestio o dosadašnjim rezultatima sezone.
 
Podaci od prije nekoliko dana, kazao je, govore da je i ova turistička sezona među najboljima do sada, a možda do kraja godine bude i najbolja.
 
Do 22. rujna ostvareno je 18,1 milijun dolazaka te gotovo 100 milijuna noćenja, što je 8 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prihodi daleko veći nego u bilo kojoj sezoni, kazao je premijer Plenković.
 
Istaknuvši da je Vlada donijela Strategiju razvoja održivog turizma, podsjetio je i da je u vremenu kriza intervenirala u zaštiti zaposlenika u turističkom sektoru.
 
Zahvala hrvatskim policajcima na njihovom radu, osobito u čuvanju vanjske granice EU i Schengena
 
Uoči Dana hrvatske policije i blagdana sv. Mihovila, njenog zaštitnika, svim policijskim službenicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova čestitao je njihov dan.
 
"Ovo je prigoda i da se prisjetimo svih poginulih hrvatskih redarstvenika i policajaca koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu tijekom Domovinskog rata i iskažemo našu vječnu zahvalnost i njima i svim hrvatskim braniteljima", poručio je.
 
Danas hrvatska policija ima znatno drukčije zadaće, istaknuo je premijer Plenković, izdvojivši sigurnost teritorija i nadzor državne granice, kao i vanjske granice Europske unije i Schengena, kao jednu od ključnih.
 
U tom je kontekstu posebno zahvalio 6.500 policajaca koji svakodnevno čuvaju granicu, sukladno hrvatskim i europskim propisima te međunarodnom pravu.
 
Naglasio je da politika hrvatske Vlade nikada nije bila niti će biti postavljanje žica na granici prema Bosni i Hercegovini, otklonivši tako sve lažne teze koje se o tome, kako je kazao, puštaju u eter.
 
Suprotno tome, dodao je, politika hrvatske Vlade jest suradnja s Bosnom i Hercegovinom u zaštiti granice i sprječavanju nezakonitih migracija, koje predstavljaju jedan od ključnih političkih problema za europski kontinent.
 
Vladine mjere imaju direktan utjecaj na povećanje plaća građana
 
Sutra će, najavio je, u Saboru zastupnici glasati o izmjenama devet poreznih zakona te istaknuo da se radi o paketu koji će dovesti do povećanja plaća.
 
"Još jednom jasno pokazujemo da mjere koje mi poduzimamo imaju direktan utjecaj na povećanje plaća naših građana, a uz to dajemo fiskalnu autonomiju lokalnim jedinicama i na taj način omogućujemo i njima da odlukama svojih predstavničkih tijela utječu na povećanje plaća", poručio je premijer Plenković.
 
Ustvrdivši da prostora za povećanje plaća ima podsjetio je da su prihodi toliko porasli, osobito u najvećim gradovima, pa tako ne postoji nikakav problem kada je riječ o stanju financija najvećih gradova da i oni naprave iskorake u smanjenju stope poreza na dohodak, s obzirom na ukidanje prireza.
 
Sutra će u Hrvatskom saboru zastupnici glasati i o novom Zakonu o izbornim jedinicama, podsjetivši da će se to glasovanje održati u roku koji je dao Ustavni sud.
 
Od ostalih aktivnosti kojima je nazočio u proteklome tjednu izdvojio je projekt Jadran-galenskog laboratorija u Rijeci, odnosno investiciju vrijednu 53 milijuna eura, zatim Dan Istarske županije, koji je bio prigoda za rekapitulaciju velikih projekata koji se realiziraju u Istri, od druge cijevi tunela Učka, dovršetka Istarskog ipsilona, Opće bolnice u Puli, Malog rimskog kazališta, ACI marine u Rovinju, ostanka tvornice BAT-a u Kanfanaru i niz drugih.
 
Održana je i telefonska sjednica Vlade u vezi maloprodajne cijene naftnih derivata. Zbog stanja na globalnim tržištima one su nešto više, ali još uvijek su niže 10 do 15 centi po litri zahvaljujući mjerama Vlade, nego što bi bile bez njih.
 
Danas popodne predsjednik Vlade posjetit će Zadar pa potom i Split, gdje će se susrest, između ostalih, s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.
 
U petak će na Malti sudjelovati na sastanku na vrhu skupine EU MED-9, odnosno mediteranskih zemalja članica Europske unije.


 

Pisane vijesti